PRETRAGA

EVROPSKA KOMISIJA: SPROVESTI SVE SPORAZUME IZ DIJALOGA PR I BG

 • internet
 • 19/10/2021 14:12
 • Pregleda: 31
 • http://rtvpuls.com/vesti/evropska_komisija:_sprovesti_sve_sporazume_iz_dijaloga_pr_i_bg/36141
 • PRIŠTINA, 19.oktobar - Kosovo se mora konstruktivno angažovati i uložiti značajne napore u sprovođenju svih sporazuma postignutih u okviru dijaloga sa Srbijom i doprineti postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom, navodi se u Izveštaju Evropske komisije o napretku Kosova, prenosi Ljajmi. 
   
  Prema EK, takav sporazum je hitan i neophodan kako bi Kosovo i Srbija mogli da napreduju na svom putu ka EU.
   
  U izveštaju se kaže da su politička nestabilnost i pandemija uticali na napredak u sprovođenju programa evropskih reformi Kosova koji je,  kako se navodi u izveštaju, ograničen.
   
  Evropska komisija stoga poziva kosovske institucije da daju prioritet implementaciji evropske agende.
   
  Izveštaj o napretku Kosova ističe političku nestabilnost na Kosovu. Takođe se spominju februarski parlamentarni izbori i formiranje Vlade Kosova u martu, ali se naglašava da je veći deo perioda koji pokriva ovaj izveštaj postojala “politička polarizirajuća atmosfera“.
   
  EK takođe naglašava situaciju na severu Kosova, u smislu korupcije, organizovanog kriminala i uslova za slobodu izražavanja, i kaže da je situacija u ovom delu i dalje izazovna.
   
  Navodi se da Kosovo ima određeni nivo pripreme u borbi protiv korupcije, ali da je to u ranoj fazi.
   
  "Tokom izveštajnog perioda postignut je ograničen napredak, uključujući istragu i presuđivanje predmeta na visokom nivou", saopštila je EK. 
   
  Takođe, ograničen napredak je postignut u borbi protiv organizovanog kriminala.
   
  Evropska komisija je, međutim, navela da je Kosovo postiglo napredak u borbi protiv terorizma, "posebno u rehabilitaciji i reintegraciji stranih boraca i njihovih porodica".
   
  Međutim, Evropska komisija kritikuje pravosuđe, jer se procenjuje da je sprovođenje pravde i dalje "sporo, neefikasno i osetljivo na političke uticaje". Strategija vladavine prava i Akcioni plan, usvojeni u avgustu 2021. godine, vide se kao pozitivna tačka. EK je samo jednom sa "zabrinutošću" posmatrala namere Kosova da proveri pravosuđe.
   
  Izveštaj takođe govori o napretku koji je Kosovo postiglo u pogledu poboljšanja putne infrastrukture i povećanja ulaganja u obnovljive izvore energije, ali navodi da "izvori energije zasnovani na uglju i dalje predstavljaju zabrinutost".
   
  EK je ponovila da je reforma javne uprave hitna.
   
  Izvor: Kosovo Online