PRETRAGA

FINANSIRANJE DOK SE NE USPOSTAVI INSTITUCIJA ZAJEDNICE

  • 17/06/2013 09:43
  • Pregleda: 389
  • http://rtvpuls.com/vesti/finansiranje_dok_se_ne_uspostavi_institucija_zajednice/1921
  • BEOGRAD, 17.jun - Savetnik predsednika Srbije i šef šef tima za primenu sporazuma sa Prištinom Marko Đurić izjavio je danas da će Srbija nastaviti da finansira srpske institucije na Kosovu sve dok ne budu uspostavljene institucije zajednice srpskih opština, koje bi preuzele sve nadležnosti i ljudstvo."Sve je to moguće učiniti do septembra ukoliko bude volje kod albanske strane da se tok formiranja institucija odvija neometano", rekao je Đurić.
    On je dodao da zajednica srpskih opština danas počinje da funkcioniše u svojoj pripremnoj fazi, što, kako je objasnio, znači da i oni koji su do sada smatrali srpske opštine pararelnim i nelegalnim to više ne mogu da kažu."Ovim je to pitanje pararelnih institucija skinuto sa dnevnog reda i upravljački tim ima zadatak da izradi nacrt statuta zajednice kojim će biti definisane izvorne nadležnosti. To je novi kvalitet u odnosu na plan sprovođenja i u odnosu na osnovni sporazum i to znači da će srpska zajednica neposredno urediti svoj život i svoje nadležnosti", rekao je Đurić.
    Govoreći o predstojećem sastanku premijera Srbije Ivice Dačića sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, Đurić je kazao da će sigurno razgovarati o aktuelnim temama u dijalogu - amnestiji, energetici i telekomunicijama i o onome što je neophodno da se se reši na najvišem političkom nivou. Izvor: RTS.


    PULS NARODA