PRETRAGA

FORMIRANJE ZSO TAPKA U MESTU

 • 21/07/2016 07:35
 • Pregleda: 504
 • http://rtvpuls.com/vesti/formiranje_zso_tapka_u_mestu/10659
 • MITROVICA, 21. Jul - Pitanje formiranja ZSO tapka u mestu . Još se ne zna datum formiranja ovog tela, nepoznato je ko će pisati Statut Zajednice, a poznavaoci situacije na KiM tvrde da će ZSO doći na red nakon formiranja nove Vlade Srbije.
  Član tima za implementaciju Briselskog sporazuma Dragan Jablanović kaže za Kontakt Plus da da je vreme da se tema izrade Statuta ZSO vrlo brzo nađe na dnevnom redu.
  “Mislim da je konačno došlo vreme da se o toj temi povede završni razgovor I da se vrlo brzo nađe na dnevnom redu . Dosta vremena je prošlo bespotrebno, ta Zajednica je trebalo odmah da se formira, mnogo bi drugačija situacija bila I relaksiranija I Srbi bi bili sigurniji I mnoge bi se druge stvari odradile pre” – rekao je Jablanović.
  Analitičar Nedžmedin Spahiu kaže za Kontakt Plus da je proces posustao jer je nekako došlo do zastoja u pregovorima Beograda I Prištine, ali I zato što je vlast u Prištini nenaviknuta da sama pokrene neke stvari, bez pritiska sa strane.
  “Vlasti u Prištini su naviknute samo da pokrenu stvari kada ih zapadne države pritisnu na to, a izgleda da ne postoji takav pritisak od strane zapadnih država što se tiče asocijacije odn.Zajednice srpskih opština na Kosovu I zbog toga nema napretka u tom pogledu” – kazao je Spahiu.
  Dragan Jablanović smatra da Priština koči formiranje ZSO ali da će sada morati time da se pozabavi jer je ”EU shvatila da je to ključ velikih problema I da mora da se reši”.
  “Očigledno da Priština koči formiranje, imali bi politički problem sa opozicijom I stalno prolongiraju to pitanje da reše, očekujući neko bolje vreme a ustvari nema boljeg vremena. Mnogo je bolje bilo da se na početku rešilo, sve bi prošlo sa mnogo manje problema. Ali sada će morati to da urade jer mislim da je konačno I međunarodna zajednica, EU shvatila da je to ključ velikih problema I da mora to da se reši” – podvukao je Jablanović.
  Spahiu kaže da na ispunjavanje dogovora po pitanju formiranja ZSO utiče i to što Beograd koči u nekim drugim stvarima. 
  “Formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu jeste proizvod pregovora sa Beogradom koji su donekle posustali, čak I u drugim dogovorima. Beograd insistira da se formira što pre, ali koči na drugim stvarima. Na primer, dogovorili su se oko telefonskog broja pa sad ne daju to, pa međunarodna odn.evropska zajednica mora da pritisne obe strane a I oni su na neki način zamoreni sa ovim stvarima” – rekao je Spahiu.
  Jablanović očekuje da formiranje ZSO bude izvesno do jeseni.
  “Čim se formira Vlada Srbije mislim da će početi intenzivni razgovori na tu temu. Očekujem do jeseni da već bude izvesno formiranje, da se Statut usvoji, a onda samo završni akt o formiranju, izbor tih tela I da počnemo normalno da funkcionišemo na celoj teritoriji Kosova I Metohije” – rekao je Jablanović.
  Na pitanje da li smatra da sa postojećom Vladom u Prištini neće doći do formiranja ZSO, Spahiu kaže da do toga može doći uz pritisak zapadnih zemalja.
  “Jedino ako bude nekog velikog pritiska od strane zapadnih država jer inače nema pomaka, ova Vlada nije Vlada koja može da učini pozitivne pomake odn.da bilo šta učini da krene napred”- rekao je Spahiu.
  Radio Kontakt Plus u saradnji sa Centrom za razvoj žena (CWD) sprovodi projekat “Moj stav” koji je podržan od Kosovske fondacije za otvoreno društvo, a čiji je cilj da doprinesemo povećanom učešću građana severnog Kosova u donošenju strateških dokumenata vezano za osnivanje Zajednice- Asocijacije opština sa srpskom većinom. Iako je Sporazum o Zajednici potpisan 25.avgusta 2015.godine i iako je precizirano da će Statut Zajednice biti sačinjen u roku od 4 meseca, Statut još uvek nije finalizovan.
   
  Izvor: Radio Kontakt plus
   


  Video


  PULS NARODA