PRETRAGA

GLASAČKE KUTIJE ČUVAJU SAMO ALBANCI

 • 21/03/2014 07:38
 • Pregleda: 412
 • http://rtvpuls.com/vesti/glasacke_kutije_cuvaju_samo_albanci/3969
 • PRIŠTINA, 21.mart - Ukoliko bude usvojen predlog zakona o izborima na Kosovu, raseljena lica iz Pokrajine neće moći da glasaju - upozoraju predstavnici Srba sa KiM.Iako na sednici kosovske skupštine taj propis nije stavljen na dnevni red, predstavnici Srba opominju da zakonski predlog nije povoljan iz više razloga.
  - Osim što uskraćuje pravo raseljenima da glasaju, odnosno što umanjuje broj Srba na biračkom spisku, sastav opštinskih izbornih komisija i biračkih odbora bio bi veoma loš. Na tim položajima biće samo Albanci, jer je predlog da se imenuju predstavnici samo četiri najveće partije u parlamentu - objašnjava za „Novosti“ Nenad Rikalo, član CIK Kosova, uz napomenu da bi bio vrhunac cinizma da srpski poslanici u kosovskom parlamentu glasaju za takav zakon.
  U tom slučaju i u opštinama s većinskim srpskim stanovništvom predsednici biračkih odbora bili bi Albanci. A Rikalo upozorava da se predlogom kosovskog izbornog zakona gube i rezervisana mesta u kosovskoj skupštini:- Iako ostaje deset zagarantovanih mesta, rezervisana mesta za Srbe se brišu. Takve neprecizne formulacije ostavljaju prostor za zloupotrebu.Izvor: Večernje Novosti.
   


  PULS NARODA