PRETRAGA

GNJILANE NEMA LOKACIJE ZA POVRATAK RASELJENIH

 • 31/03/2015 14:01
 • Pregleda: 609
 • http://rtvpuls.com/vesti/gnjilane_nema_lokacije_za_povratak_raseljenih/5731
 • GNJILANE, 31.mart – Predstavnici 13 romskih porodica koji od 1999.godine žive kao raseljena u Srbiji, danas su razgovarali sa potpredsednikom opštine Gnjilane Redžepom Kadrijuom, šefom opštinske kancelarije za zajednice i povratak Milovojem Živkovićem i menadžerom projekta Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Agronom Ajazijem. Reč je o „idi – vidi poseti“ u okviru koje zainteresovana raseljena lica iz nevećinskih zajednica mogu da se direktno informišu u uslovima života na Kosovu i mogućnostima za povratak u opštinu Gnjilane.
  „Želim da se vratim na Kosovo sa svih jedanaestoro članova porodice, ali ne mogu u svoju kuću jer sam živeo u tzv. socijalnim stanovima, koji su posle rata dodeljeni drugima ili uzurpirani, ali kažu da nema mestai“, izjavio je za Puls Šenon Sulejmani, koji trenutno živi kao raseljeno lice u Beogreadu..
  Drugi čovek opštine Redžep Kadriju pozdravlja inicijativu i zainteresovanost svih raseljenih, pa i Roma, ali  tvrdi da u Gnjilanu trenuntno nema raspoloživih placeva u državnoj svojini koji bi mogli da se dodele povratnicima. 
  „Opština Gnjilane će pokušati da pronađe odgovarajuću lokaciju u saradnji sa Ministarstvom za zajednice i povratak Kosova do aprila 2017.godine kada se završava projekat RRK4 Evropske unije u kojem su obezbeđena sredstva za izgradnju stambenih jedinica za zainteresovane povratnike koji ispunjavaju uslove“, obećao je Kadriju.
  Projekat RRK 4 ima za cilj da doprinese održivoj, tolerantnoj, multietničkoj saradnji na Kosovu koja obezbeđuje osnovna ljudska prava za raseljene pripadnike nevećinskih zajednica za bezbedan, siguran i održiv povratak, u dostojanstvu.
   
   
   


  Video


  PULS NARODA