PRETRAGA

GRAĐANI GRAČANICE NE VERUJU DA SE UKIDA NAPLATA OSIGURANJA VOZILA

 • 24/06/2015 15:31
 • Pregleda: 574
 • http://rtvpuls.com/vesti/gradjani_gracanice_ne_veruju_da_se_ukida_naplata_osiguranja_vozila/6649
 • GRAČANICA, 24.jun - Urpkos potvrdi Marka Đurića da je u Briselu postignut sporazum o ukidanju naplate osiguranja za vozila kojima građani putuju na relaciji Kosovo-Srbija i obratno, meštani Gračanice su i dalje skeptični. Auto prevoznici kažu da dok sporazum ne počene sa primenom, ne veruju ni da je postignut. Predstavnici vlasti u Prištini i Beogradu godinama su obećavali da će rešiti problem koji je nastao  dogovorom o slobodi kretanja nakon kojeg su građani Kosova i Srbije plaćali visoke cene za prelazak s jedne na drugu stranu administrativne linije. Juče je u Briselu konačno postignut sporazum čija bi premina trebalo da počne za mesec dana. Međutim, zbog veće pažnje medija o drugim temama o kojima su juče u Briselu pregovarali Aleksandar Vučić i Isa Mustafa, vest o postizanju sporazuma o ukidanju naplate osiguranja većina građana centralnog Kosova nije ni čula. Pojedini su i dalje skeptični, jer se boje kakva će biti primena tog sporazuma.

  „To su trebali odavno da urade, a ne da se osiguravajući zavodi bogate na kontu građana Kosova i Srbije. Tu su građani Kosova i Srbije imali najmanje koristi. Mi smo vozili sa po dva para tablica i kada bi prešli granicu ako se desi da ne zamenimo tablice, onda bi nam ih uzimali. Onda bi plaćali velike kazne i ostajali bez registracija. To je bilo jedno nasilje nad građanima“, kaže Dragan Stolić iz Prištine.

  „Građani su uvek bili oštećeni. To je samo jedan od problema koji je rešen. I dalje imamo problem sa ličnim kartama i drugim dokumentima. Građane ne zanima toliko statusno pitanje već kako će da žive“, kaže Jefta Aksić iz Gračanice.

  Auto prevoznik iz Gračanice Bogoljub Marinković kaže za RTV Kim da je dok sporazum ne počne sa primenom ne veruje ni da je postgnut. „Nije prvi put da nešto obećavaju da će uraditi, do sada se nije desilo da to ukinu. Ali se iskreno radujem jer je to jedna velika dažbina koju teško ko može da podnese. Nadam se da će to obećanje ovoga puta i da ispune“.

  Sporazum o slobodi kretanja postigle su prištinska i beogradska strana u dijalogu još početkom jula 2011. godine. Od tada vozači sa Kosova za ulazak centralnu Srbiju automobilima sa KS ili RKS tablicama plaćaju 105 evra mesečno. Sa druge strane, kosovska osiguravajuća društva naplaćuju 60 evra po paru tablica sa registarskim oznakama gradova iz centralne Srbije.
  Marinković je na mesečnom nivou plaćao po 240 po vozilu, od ukupno pet autobusa. To je okvirno 10.000 godišnje. Svake godine smo za pet autobusa uzimali osigruanje. 240 evra je osiguranje za jedno vozilo. To je jedna velika cena, ali morali smo da radimo da bi opstali“, kaže Marinković.

  Detalji ovog sporazuma koji je, kako javljaju mediji, postignut na marginama jučerašnjeg sastanka u Briselu između delagacija Beograda i Prištine su još uvek nepaznati.  Jasno je jedino, kako je potvrdio Marko Đurić iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, da će sporazum početi da se primenjuje tek za trideset dana.  Izvor: RTV KIM.


  PULS NARODA