PRETRAGA

GULEN: ŠKOLE NA KOSOVU NEĆE BITI ZATVORENE

 • 19/07/2016 12:37
 • Pregleda: 393
 • http://rtvpuls.com/vesti/gulen:_skole_na_kosovu_nece_biti_zatvorene/10637
 • PRIŠTINA, 19. jul - Na Kosovu i u Albaniji Gülen pokret je izgradio mrežu škola - od nižih, preko turskih koledža, do najviših, kao što su univerziteti, kojim upravljaju Turgut Özal Education Company i Fondacija Gulistan.
   
  To je mreža škola koju finansira Fetullah Gulen čije izručenje zvanična Ankara traži od Amerike i koji se tereti da je glavni pokretač vojnog puča u Turskoj. Nakon ovoga, u Somaliji je došlo do prekida sa radom škola koje su bile povezane sa grupom koja je pokušala da izvede puč u Turskoj u petak, dajući istovremeno osoblju ove škole nedjelju dana da napusti zemlju. Taj korak je preduzet na zahtjev turske vlade. 
  Međutim, kosovske institucije ne ukazuju na to da je takav zahtev upućen Kosovu od strane turske izvršne vlasti. Iz Kancelarije premijera nisu odgovorili, već su uputili na Ministarstvo prosvete, ali ministar Arsim Bajrami nije odgovorio na zainteresovanost Tribuna Channel-a u vezi sa tim da li postoji mogućnost intervencije u kosovskom obrazovnom sistemu. Prema rečima poznavaoca okolnosti u obrazovanju na Kosovu, Dukagjina Pupovcija, postoje škole koje su “inspirisane” učenjima Fetullaha Gulena, kao što postoje škole koje su u sprezi sa različitim sektama i religijama. To su privatne škole i ljudi šalju svoju djecu u njih dobrovoljno, iako imaju i druge izbore.
   
  Izvor: KoSSev.info
   
   


  PULS NARODA