PRETRAGA

HARADINAJ OPTUŽIO HANA I MOGERINI ZBOG IZJAVA O KOREKCIJI GRANICA

 • internet
 • 15/04/2019 16:14
 • Pregleda: 85
 • http://rtvpuls.com/vesti/haradinaj_optuzio_hana_i_mogerini_zbog_izjava_o_korekciji_granica/23220
 • PRIŠTINA, 15.april -Kosovski premijer Ramuš Haradinaj optužio je šeficu evropske diplomatije Federiku Mogerini i evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana da je zbog njihovih izjava o korekciji granica Srbije i Kosova izubljeno godinu dana, te dodao da oni, na sreću, uskoro odlaze.
   
  Ramuš Haradinaj ponavlja da su pogrešne ideje o otvaranju pitanja granica, ističući da se time otvara pitanje Albanaca na Balkanu.
   
  "Pogrešne su izjave evropskih lidera da se može govoriti govoriti o teritoriji i granicama. Otvaranjem granica otvoriće se pitanje Albanaca na Balkanu. Ako su voljni da otvore ovo pitanje, otvorićemo ga", rekao je Haradinaj na memorijalnom skupu u selu Žegovac.
   
  Dodao je da Kosovo ne može da bude razmatrano ni na jednom stolu.
   
  "Na stolu može biti samo potvrđena odluka naroda Kosova - nezavisno Kosovo, koje pripada međunarodnim organizacijama poput UN i NATO-a",
   
  Kritikovao je visoku predstavnicu EU Federiku Mogerini i komesara za proširenje Johanesa Hana, rekavši da kojim slučajem nisu govorili o granicama, Beograd i Priština bi možda već postigli dogovor.
   
  "Izgubili su godinu dana za EU i Balkan. Da nisu govorili o granicama i teritorijama, možda bismo se dogovorili. Izjava koja ostavlja otvorenom mogućnost razgovora o graničnoj teritoriji je nastavak pogrešne politike Evropljana koji, na sreću, odlaze", naveo je Haradinaj.
   
  Govoreći o predstojećem susretu srpskih zvaničnika i predstavnika Albanaca u Berlinu, 29. aprila, Haradinaj kaže da nema "pregovarački mandat", da je kosovski parlament izglasaio tim za dijalog sa Beogradom, kao i da na tom skupu neće biti rasprave o bilo kakvom sporazumu koji se tiče teritorija ili korekcije granica.
   
  Izvor: Tanjug