PRETRAGA

I PRIŠTINA DA POKAŽE SPREMNOST DA MENJA ZAKONE

 • 26/03/2013 19:00
 • Pregleda: 394
 • http://rtvpuls.com/vesti/i_pristina_da_pokaze_spremnost_da_menja_zakone/1088
 • BEOGRAD, 26.mart  - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izrazio je danas, u razgovoru sa šefom Misije Euleksa Berndom Borhartom, odlučnost državnog vrha Srbije da se pregovorima s predstavnicima privremenih institucija u Prištini postigne trajno i pravedno rešenje za problem Kosova i Metohije."Predsednik Republike je istakao da su pregovori (Beograda i Prištine) teški jer se zakoni, koje su donele privremene institucije u Prištini, postavljaju kao aksiom, a da bi se problem Kosova i Metohije rešio, potrebno je iskazati spremnost da se ti zakoni promene, kao što je i Srbija spremna da donese nove zakone", navedeno je u saopštenju Pres službe predsednika.Nikolić je, takođe, dodao da bi zajednica srpskih opština na Kosovu i Metohiji zamenila paralelne institucije Srba u južnoj pokrajini.
  Borhart, koji boravi u prvoj zvaničnoj poseti Beogradu, istakao je da je Misija Euleksa statusno neutralna i da je njen cilj uspostavljanje jednog uređenog društva na Kosovu i Metohiji. On je dodao da se Misija u radu rukovodi principom da pomaže svima, ali da joj je za ostvarenje tog cilja potrebna saradnja.
  Nikolić je naglasio da je Misija Euleks potrebna Srbiji i ponudio punu saradnju naše države sa Euleksom, navedeno je u saopštenju.
  Borhart je u saopštenju ocenio da je saradnja u oblasti vladavine prava od presudnog značaja u borbi protiv kriminala i da su, u tom smislu, njegovi razgovori s srpskim zvaničnicima bili uspešni. Od juče, kada je doputovao u Beograd, Borhart je razgovarao i sa premijerom Ivicom Dačićem i prvim zamenikom premijera Aleksandrom Vučićem, kao i sa direktorom Kancelarije za Kosovo Aleksandrom Vulinom, ambasadorima EU, predstavnicima građanskog društva i medija. "Saradnja u oblasti vladavine prava je od presudnog značaja u borbi protiv kriminala. Kao što kriminal može da ima svoju regionalnu dimenziju, tako i borba protiv njega mora da ima regionalnu dimenziju. U tom smislu su naši razgovori bili uspešni", rekao je Borhart, navedeno je u saopštenju Euleksa.


  PULS NARODA