PRETRAGA

I SRBI SAUČESNICI U OTIMANJU IMOVINE NA KiM

 • 12/07/2013 10:00
 • Pregleda: 319
 • http://rtvpuls.com/vesti/i_srbi_saucesnici_u_otimanju_imovine_na_kim/2149
 • BEOGRAD, 12.jul - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, povodom informacija o izgradnji albanskog naselja u Gračanici uz uzurpiranje dela srpske imovine, ističe da postoje Srbi koji se ne bune protiv otimanja te imovine, koji je legalizuju i učestvuju u otimanju.
  "Ako ne možete da nešto sprečite, a vi uradite ono što je do vas - angažujte međunarodnu zajednicu, napravite protest ako smatrate da je to nezakonito. Učinite nešto! Nažalost, srpska država ne može da uradi tu skoro ništa. Mi se obraćamo međunarodnim institucijama i po tom i po svim ostalim pitanjima vezanim za imovinu i Srba i države Srbije na KiM. U kojoj meri smo uspešni u tome, nažalost, ne zavisi samo od nas. Ali, opština Gračanica je deo institucija Prištine, pa zašto ne deluju kroz te institucije“, upitao je on u intervjuu frankfurtskim "Vestima“.Vulin je podsetio da je, opravdanje Samostalne liberalne stranke što je ušla u institucije Prištine bilo da će na taj način moći bolje da štiti prava srpske zajednice na KiM, a ovo, kako je dodao, im je bila izvanredna prilika, koju su propustili.
  On je ukazao da postoji još problema."Jedan je otimanje srpske imovine, i to što za to sve ove godine niko nije odgovarao, ali postoje i Srbi koji se ne bune protiv otimanja te imovine, koji je legalizuju i slobodno mogu reći učestvuju u otimanju“, kritikovao je Vulin dodajući da misli na one koji učestvuju u svemu tome i da ne može to biti neko ko nije deo tih institucija.On smatra da će predstojeći izbori među srpskom zajednicom na KiM pročešljati ko, šta, za koga radi i čije interese zastupa.
  "Srbi će morati da zauzmu jedinstven stav po pitanju lokalnih i eventualnih parlamentarnih izbora. Dakle, moraćemo svi zajedno da donesemo odluku kako ćemo raditi i šta je najbolje i najkorisnije i za naš narod i za našu državu. Bez jedinstvene odluke, nastavićemo kao i do sada, i neće biti ništa od toga. Ahtisarijev plan ne bi nikada zaživeo da po njemu nije postupio jedan manji deo srpske zajednice, pa smo sada tu gde jesmo“, objasnio je Vulin.
  On je kritikovao postupak Aleksandra Vlajkovića, zamenika direktora Vladine Kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu ocenivši da je to bila ozbiljna greška i da je to uradio neko u njegovoj Kancelariji bio bi odmah smenjen.Pre nedelju dana "Vesti" su pisale kako je Vlajković, na memorandumu ustanove za koju radi, tražio podršku od Hašima Tačija za snimanje filma "Crni mercedes", a usput mu poželeo i uspešne pregovore u Briselu.
  Što se strepnji interno raseljenih tiče da će im biti ukinut minimalac od 8.000 dinara mesečno on je ukazao da takva odluka nije doneta na Vladi.
  „Smatram da je to potpuno pogrešno. Zahvaljujući Ministarstvu prosvete i angažovanju nas iz Kancelarije za KiM nije ukinuto nijedno školsko odeljenje na KiM, a po standardima koji važe u ostatku Srbije, bilo bi ukinuto na desetine. Ali, specifičnost života naših ljudi na KiM je takva da bi to bio velikih greh“, upozorio je Vulin.
   


  PULS NARODA