PRETRAGA

IMA LI REŠENJA ZA SKUPŠTINU KIM?

 • r.micanovic
 • 04/09/2014 14:05
 • Pregleda: 335
 • http://rtvpuls.com/vesti/ima_li_resenja_za_skupstinu_kim_/4706
 • PRIŠTINA, 04.septembar - Nastavak konstitutivne sednice Skupšine Kosova na kojoj će biti izabran predsednik i pet potpredsednika kosovskog parlamenta, planiran je za 12. septembar.
  Pozivu predsedavajuće konstitutivnom sednicom Skupštine Kosova, Fljore Brovine odazvali su se samo predstavnici Demokratske partije Kosova i manjinskih zajednica.
  Kako su najavili, sastanak su bojkotovali predstavnici partija iz postizbornog bloka, Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative Kosova dok iz Samoopredeljenja kažu da nisu dobili poziv, ali da ne bi otišli na razgovore sa Brovinom.
  Brovina je za pozvala lidere svih partija zastupljenih u Skupštini Kosova kako bi se dogovorili o nastavku konstitutivne sednice koja je započeta 17. jula i čiji je završni deo Ustavni sud Kosova proglasio neustavnim i poništio izbor Isa Mustafe za predsednika.
  Institucionalna kriza u Prištini se nastavlja, i dok koalicioni blok DSK-ABK-IK odbija poziv na konsultacije o nastavku konstitutivne sednice skupštine, Tačijeva DPK kritikuje političke protivnike zbog "nastojanja da se zloupotrebi džava", a Samoopredeljenje preti građanskim protestima.
  Jaz između dva tabora je nakon satanaka dalje produbljen, piše prištinski dnevnik Koha ditore, a organizacioni sekretar Samoopredelenja Dardan Molićaj za taj je list izjavio da institucionalnim i građanskim akcijama žele da protestuju protiv odluke Ustavnog suda, za koju tvrde da je nesprovodiva i nepravedna, jer onemogućava parlamentarnoj većini da formira institucije.
  Koalicija DSK-ABK i Inicijativa još nije odgovorila na ovu ideju Samoopredelenja, mada se slažu da se treba usprotiviti "zauzimanju države koje je izvela DPK".
  Molićaj upravo tvrdi da se protestom protiv takvog zauzimanja države štite parlamentarizam i ustavnost i omogućava da se ispoštuje volja većine. Izvor: Tanjug


  PULS NARODA