PRETRAGA

INCIDENT U VELIKINCU NAPAD NA DOBRE MEĐUETNIČKE ODNOSE

 • 16/08/2016 16:15
 • Pregleda: 1033
 • http://rtvpuls.com/vesti/incident_u_velikincu_napad_na_dobre_medjuetnicke_odnose/10968
 • GNJILANE, 16. avgust – Na današnjoj vanrednoj sednici skupštinskog odbora za bezbednost u Gnjilanu osuđen je incident u selu Velikince kada je uhapšen Srbin iz Pasjana B.V. zbog rušenja minareta lokalne džamije. 
  Zaključeno je da je reč o izolovanom slučaju i izražena nada da  to neće uticati negativno na međuetničke odnose u ovom delu Kosova koji su tradiocionalno dobri. 
  „Građani i institucije  su pokazale smirenost u reagovanju. Drago mi je da su sve zajednice koje su učestvovale na današnjem sastanku složne oko toga da će se kroz toleranciju i međuetničku saradnju odnosi u Gnjilanu nastaviti da razvijaju u dobrom smeru, kao što su bili i ranije “, rekao je predsedavajući Odbora za bezbednost Haljit Redžepi.
  Lider islamske zajednice u Gnjilanu Naim Aljiu pohvalio je rad lokalne policije  zbog profesionalnosti u radu i  zahvalio građanima sela Velikince zbog prisebnosti u reagovanju.
  „Ovo je bio vandalski čin napada na islamsku zajednicu, islamsku veru i njene poglavare, što bi trebalo da osude i druge verske zajednice“, rekao je Aljiu i napomenuo da se u pravnoj kvalifikaciji samog događaja ne bi trebalo žuririti i da bi se to trebalo prepustiti stručnjacima i nadležnim institucijama.
  Zamenik episkopa Eparhije Raško – prizrenske otac Ilarion ponovio je žaljenje zbog incidenta i izrazio nadu da će verske institucije u budućnosti bliže i efikasnije sarađivati.
  Sastanku Odobra za bezbednost prisustvali su pored lokalnih zvaničnika i predstavnici regionalne policije, KFOR-a, OEBS-a i verskih zajednica: islamske, pravoslavne i protestantske u regionu Gnjilana. 
   


  Video