PRETRAGA

INICIJATIVA OPEN OSUDILA PREKOMERNU SILU KOSOVSKE POLICIJE

 • internet
 • 15/10/2021 07:33
 • Pregleda: 57
 • http://rtvpuls.com/vesti/inicijativa_open_osudila_prekomernu_silu_kosovske_policije/36073
 • PRIŠTINA, 15.oktobar - Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije osuđuje upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Кosova u srpskim opštinama na severu Кosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga.
   
  Naglašava se da takvi postupci kosovske vlade ne doprinose normalizaciji odnosa i pomirenju već podstiču konfrontaciju i dalju etničku polarizaciju.
   
  „U nestabilnom bezbednosnom okruženju, posle nedavnih tenzija oko upotrebe registarskih tablica, ovakvi postupci lako mogu dovesti do otvorenog konflikta nesagledivih razmera. Takođe osuđujemo upotrebu specijalnih policijskih jedinica u toku predizborne kampanje jer se time dovodi do radikalizacije biračkog tela i narušavanja izbornog procesa“, navodi se u saopštenju.
   
  Inicijativa OPEN poziva Prištinu i Beograd da se vrate pregovaračkom procesu u Briselu gde je jedino, kako navode, moguće naći rešenje za nagomilane probleme.
   
  „Jednostrani akti dovode do narušavanja pravnih, institucionalnih i bezbednosnih mehanizama koji su stvoreni tokom dijaloga u Briselu, i samim tim su neprihvatljivi“, ističe se u saopštenju.
   
  Dodaje se da Inicijativa OPEN poziva Evropsku uniju da se aktivnije uključi u rešavanje sve češćih kriznih situacija na Кosovu i stvori mehanizme koji bi vodili ka jačanju poverenja između pregovaračkih strana.
   
  Takođe, Inicijativa OPEN poziva КFOR da omogući mir i bezbednost na severu Кosova, a zemlje Кvinte da hitno reaguju na najnovije incidente.
   
  Saopštenje u okviru Inicijative OPEN, potpisale su sledeće organizacije civilnog društva i mediji: Centar za afirmativnu društvenu akcije (CASA), Centar za mir i toleranciju (CPT), Centar za socijalne inicijative (CSI), Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC), Centar za prava manjinskih zajednica (CRMC), Crno beli svet (CBS), Forum za razvoj i međuetničku saradnju (FDMC), Gračanica Onlajn, Institut za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER), Кomunikacija za razvoj društva (CSD), Nova Društvena inicijativa (NSI) i Radio Goraždevac.
   
  Izvor: Kosovo Online