PRETRAGA

"INTERESUJU NAS ZLOČINI NAD SRBIMA"

 • 24/04/2015 09:38
 • Pregleda: 246
 • http://rtvpuls.com/vesti/interesuju_nas_zlocini_nad_srbima/5972
 • BEOGRAD, 24. april - Postoji "neko" ko veoma jasno pokazuje interesovanje za zločine počinjene protiv Srba na Kosovu, izjavila je izvestiteljka EP za Kosovo Ulrike Lunaček.
  Lunačekova, koja je i potpredsednica Evropskog parlamenta je taj način prokomentarisala izjave direktora Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marka Đurića.
  On je u reagovanju na nedavnu izjavu Lunačekove da Srbija treba da poništi presudu protiv šefa kosovske diplomatije Hašima Tačija rekao da bi neko trebalo da se zainteresuje za zločine protiv Srba na Kosovu, piše list.

  "Kao što gospodin Đurić zna, specijalna istražna jedinica pronašla je 2014. godine snažne dokaze protiv izvesnih bivših visokih zvaničnika Oslobodilačke vojske Kosova, ali zasigurno ne i protiv OVK kao celine", rekla je Lunaček.

  "Stoga, ja i moj aktuelni izveštaj EP o Kosovu naglašavamo da uspostavljanje i funkcionisanje specijalnog suda za ratne zločine treba da budu prioritet za novu vladu Kosova", istakla je ona.

  Lunačekova ističe da je tokom svoje posete Prištini ove sedmice takođe pozvala kosovski parlament da usvoji neophodan paket zakona "u najkraćem mogućem roku".

  "Što se tiče Tačija, gospodin Đurić bi trebalo da veoma dobro zna da ja nisam neko ko u globalu brani gospodina Tačija. Kritikovala sam ga dok je bio premijer kada sam uviđala razloge za to", rekla je Lunaček.

  Ona je dodala:

  "Na konferenciji za novinare u utorak u Prištini rekla sam da bi Srbija, kako bi pokazala doslednost, trebalo da se ponaša isto kao što se ponašala u slučaju Tonija Blera, bivšeg britanskog premijera i aktuelnog savetnika srpskog premijera Vučića."

  Komentarišući poziv koji je nedavno bio upućen šefu kosovske diplomatije da učestvuje na skupu u Beogradu i to što je premijer Srbije pozvan na forum u Prištini, Lunačekova kaže da je to "veoma pozitivan razvoj događaja jer dobrosusedski odnosi uključuju takve pozive i posete".

  "Takođe, uzgred govoreći, premijeri i šefovi diplomatije obe države su se redovno susretali u protekle tri godine, rukovali se i sedeli za istim stolom. Stoga zašto onda ne bi trebalo omogućiti da posećuju jedni druge i u matičnim državama", smatra potpredsednica EP.

  Na pitanje da li je zadovoljna tempom normalizacije odnosa Beograda i Prištine, Ulrike Lunaček je odgovorila: "Mnogo stvari je postignuto, ali sprovođenje sporazuma postignutog pre dve godine treba da bude brže".
   

   


  PULS NARODA