PRETRAGA

ISTRAGA O "ŽUTOJ KUĆI" JOŠ TRAJE

 • r.micanovic
 • 15/01/2014 12:23
 • Pregleda: 380
 • http://rtvpuls.com/vesti/istraga_o_zutoj_kuci_jos_traje_/3524
 • BRISEL, 15.januar – Specijalni tim Euleksa za istragu o navodima iz izveštaja Dika Martija o trgovini organima još nije završio istragu, izjavio je za Tanjug Žoao Suza, portparol specijalnog istražitelja Klinta Vilijamsona.
  "Istraga je u toku i rešeni smo da je sprovedemo do kraja", rekao je Suza i dodao da je još rano prognozirati kada će ona biti završena.
  Portparol je odbio da komentariše navode prištinskog "Ekspresa" da je istraga gotova i da slede optužnice kojima će biti obuhvaćeni neki od najbližih saradnika kosovskog premijera Hašima Tačija.
  "Neosnovane glasine i spekulacije ne komentarišemo", podvukao je on.
  Suza je istom prilikom podsetio da je još na početku istrage procenjeno da će ona biti duga i složena i da bi mogla da traje tri do četiri godine.
  Euleksov specijalni tim poceo je da istražuje u septembru 2011, a predmet su navodi izvestioca Saveta Evrope Dika Marija o sistematskim zločinima nad civilima nakon oružanog sukoba na Kosovu 1999. i 2000. godine.
  Marti je u tom izveštaju optužio nekoliko bivših komandanata Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), uključujuću i Tačija, da su odgovoni za kidnapovanje i ubistva nekoliko stotina civila Srba, Roma i "nelojalnih" Albanaca.
  Marti je naveo da su civili odvođeni u Albaniju, gde su im u improvizovanim bolnicama ("Žuta kuća") vađeni organi koji su potom prodati na crnom tržištu.
  Euleks je nakon toga oformio tim sa posebnim ovlašćenjima sa Vilijamsonom na čelu kako bi se ti navodi istražili.
  Više od šet stotina civila, od kojih su oko polovina Srbi, kidnapovano je nakon povlačenja srpskih snaga bezbednosti u junu 1999. i zvanično se još vode kao nestali.
  Prištinski list "Ekspres" preneo je da je specijalni istražni tim Evropske Unije završio istragu o trgovini organima na Kosovu, kao i da će optužnica obuhvatiti bivše komandante takozvane Oslobodilačke vojske Kosova.
  Kako je naveo "Ekspres", podizanje optužnice očekuje se u prvoj polovini godine, a ona će obuhvatiti bivše članove glavnog štaba "OVK" i bivše komandante zona "OVK". Izvor: Tanjug


  PULS NARODA