PRETRAGA

IZBORI: DRUGI KRUG U KLOKOTU I JOŠ 20 OPŠTINA NA KOSOVU

 • internet
 • 18/10/2021 09:39
 • Pregleda: 269
 • http://rtvpuls.com/vesti/izbori:_drugi_krug_u_klokotu_i_jos_20_opstina_na_kosovu/36125
 • PRIŠTINA, 18.oktobar - Birači u 21 opštini na Kosovu moraće ponovo na izbore, jer u prvom krugu lokalnih izbora održanih juče, nisu izabrali svoje lokalne lidere, prenosi Reporteri. 
   
  Od ukupno 38 opština u kojima su se birali lokalni organi vlasti, 17 opština je izabralo gradonačelnike, a drugi krug će biti održan u svim većim opštinama, osim Južne Mitrovice i Peći. 
   
  Pobednik jučerašnjih izbora je Srpska lista, koja je osvojila devet opština od 10 u kojima se takmičila. Druga je Demokratska partija Кosova, koja je na jučerašnjim izborima pobedila bez drugog kruga glasova u Srbici, Južnoj Mitrovici, Uroševcu, Kačaniku i Đeneral Jankoviću. 
   
  Treći je Demokratski savez Kosova, koji je pobedio u Peći i Lipljanu, dok isto toliko opština za sada ima i Alijansa za budućnost Kosova, koja je uspela da osvoji vlast u Suvoj Reci i Dečanima.
   
  Pobednik parlamentarnih izbora 14. februara, Pokret Samoopredeljenje nije uspeo da zadrži nijednu opštinu u kojoj je bio na vlasti.
   
  Prema podacima Centralne izborne komisije, u drugi krug izbora ide 21 opština, među njima sve velike opštine osim Južne Mitrovice i Peći.
   
  U Prištini će se u drugom krugu takmičiti Arben Vitia iz Pokreta Samoopredeljenje i Perparim Rama iz Demokratskog saveza Kosova.
   
  U Podujevu u drugi izborni krug idu kandidat DSK Ekrem Hiseni, koji trenutno ima prednost, dok je drugi Špejtim Bulići iz Pokreta Samoopredeljenje.
   
  U dve opštine koje su se smatrale uporištima DSK, Kosovo Polje i Gnjilane, u konkurenciji će biti i Pokret Samoopredeljenje. 
   
  U Kosovu Polju Burim Beriša iz DSK će se u drugom krugu suočiti sa Enverom Bajcincem iz Pokreta Samoopredeljenje, dok će Aljban Hiseni iz Samoopredeljenja biti u trci u Gnjilanu protiv Lutfija Hazirija iz DSK.
   
  U Vitini u drugi krug takođe idu Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova.
   
  Samoopredeljenje nije uspelo da osvoji Prizren u prvom krugu, tako da će se taj pokret u drugom krugu suočiti sa Šaćirom Totajem i Demokratskom partijom Kosova.
   
  DSK će biti u drugom krugu u opštini Junik, u konkurenciji sa Alijansom za budućnost Kosova.
   
  Socijaldemokratska inicijativa nije uspela da osvoji mesto poznato kao njeno uporište, Mališevo. U ovoj opštini NISMA će se u drugom krugu takmičiti sa Demokratskom partijom Kosova.
   
  Ćedron Kastrati iz Socijaldemokratske partije suočiće se sa svojom bivšom strankom, Samoopredeljenjem, u drugom krugu izbora u Kamenici.
   
  Drugi krug će takođe biti održan u Obiliću, Kačaniku, Štimlju, Orahovcu, Đakovici, Dragašu, Istoku, Vučitrnu, Glogovcu i Klokotu.
   
  Izvor: Kosovo Online