PRETRAGA

IZBORI NA KiM VELIKA ŠANSA

 • 01/10/2013 10:34
 • Pregleda: 378
 • http://rtvpuls.com/vesti/izbori_na_kim_velika_sansa/2798
 • VAŠINGTON, 01.oktobar  - Izbori na Kosovu koji će biti održani 3. novembra predstavljaju veliku šansu, a prvi put od 1999. godine Srbija je pozvala svoj narod na tim prostorima da izađe na izbore, izjavila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton."Posle izbora moglo bi da dođe do drugog sporazuma dve strane", rekla je juče Ešton gostujući na tribini Vudro Vilson centra u Vašingtonu, na kojoj je, pored ostalih aktuelnih svetskih tema bilo reči i o Kosovu.
  Govoreći o Briselskom sporazumu, koje su postigle vlasti u Beogradu i Prištini, visoka predstavnica EU je rekla da glavne zasluge za to nema ona, već "dvojica premijera"."Još se sećam svih sastanaka, od kojih su tri trajala po 14 sati. Obojica razmišljaju o budućnosti svojih naroda i ne žele da se osvrću na prošlost, jer nema kuda dalje da se ide sa istorijom", ocenila je Ešton.
  Ona je rekla da Dačić i Tači žele da njihove zemlje budu deo EU, dodavši da "i treba da budu u Uniji i oko toga ne treba uopšte da se postavlja pitanje".Međutim, visoka predstavnica EU je rekla da i dalje postoji potreba za pomoći na samom terenu, što se vidi i iz prošlonedeljnog ubistva litvanskog carinika."Prvi koji mi je to javio sa tugom u glasu bio je premijer Srbije. Oni blisko sarađuju sa nama na otkrivanju počinioca i njegovom privođenju pravdi", kazala je Ešton.
  Prema njenim rečima, i dalje je potreban oprez, "zato što postoje ljudi koji ne vide interes u miru", ali , prema oceni visoke predstavnice EU "većina na tim prostorima želi mir".


  PULS NARODA