PRETRAGA

JEVTIĆ: U SAD SMO DOŠLI DA PREDSTAVIMO PROBLEME SRBA

 • Desk
 • 14/06/2018 10:05
 • Pregleda: 52
 • http://rtvpuls.com/vesti/jevtic:_u_sad_smo_dosli_da_predstavimo_probleme_srba/19283
 • VAŠINGTON, 14.jun - Kako je istakao ministar za povratak, u Americi je bilo reči o trajnom rešenju problema koji će doneti stabilnost i mir na Kosovu.

  Potpredsednik kosovske vlade i ministar za povratak Dalibor Jevtić, koji se sa delegacijom Srpske liste nalazi se u poseti Vašingtonu, kaže da je cilj njihove posete da realno predstave probleme Srba na Kosovu i Methoniji i da govore o nedavnim incidentima u južnoj srpskoj pokrajini.


  Došli smo da predstavimo realnu sliku onoga što su danas realni problemi Srba koji žive na prostoru KiM i da govorimo o poslednjim incidentima, kojih je samo tokom meseca maja bilo 20-ak, kao i onome što se u dešavalo od moje poslednje posete Vašingtonu u februaru, a to je pre svega incident u kojem je uhapšen (Marko) Đurić, način na koji se sve to desilo i što je doprinelo zahlađenju odnosa Srba i Albanaca na Kosovu - rekao je Jevtić za Glas Amerike.

  On je dodao da je delegacija Srpske liste u SAD došla iz Berlina, gde je razgovarala o trajnom rešenju problema koji će doneti stabilnost i mir na Kosovu.

  Jevtić je rekao da će se delegacija u Vašingtonu susresti sa predstavnicima Stejt departmenta, a da je već razgovarala sa predstavnicom Ministarstva odbrane SAD i predstavnicima NDI (Nacionalnog demokratskog instituta).

  Na pitanje kako ocenjuje rad Misije Euleksa, koja završava mandat na Kosovu, Jevtić je rekao da očekivanja nisu ispunjena do kraja, te je ukazao da i dalje postoji veliki broj slučajeva uzurpirane imovine i ubistava, koji nisu rešeni.

  Podsetivši na nedavni incident u Starom Gracku, Jevtić je rekao da sve što se događa, i nakon ubistva 14 srpskih žetalaca, "događa jer su prethodni incidenti prošli nekažnjeno".

  Nismo u potpunosti zadovoljni i mislimo da je ne samo Euleks, već čitava međunarodna zajednica, koja je u velikom kapacitetu prisutna na Kosovu, još daleko od onoga što je trebalo da uradi, a to je da je zbog pravde, istine, stabilnosti i mira trebalo da daleko bolje te probleme i pitanja reši - ocenio je Jevtić.

  Govoreći o urbanizaciji Gračanice, Jevtić je rekao da je želja i potreba da se Gračanica i druge sredine u kojima Srbi na Kosovu žive urbanizuju proistekla iz činjenice da ne postoji povratak u urbane sredine, kao što su Priština, Djakovica i drugi gradovi u kojima su Srbi živeli pre rata.

  Ipak, naglasio je, važnije od urbanizacije je ekonomsko i bezbednosno pitanje.

  Bez razvoja ekonomije neće biti mogućnosti da mladi tu ostanu. Prioritet mora da bude mogućnost da se ekonomija razvija, a mi smo tu šansu videli kroz formiranje Zajednice srpskih opština. Mislim da će ZSO upravo pruziti te mogućnosti - kaže on.

  Na pitanje da li ima neke informacije o ubistvu Olivera Ivanovića, Jevtić je rekao da nema i da smatra da informacije treba da pruže organi i institucije koje se bave istragom.Izvor: RTV Pink


  PULS NARODA