PRETRAGA

JOKSIMOVIĆ ODBACUJE TVRDNJE UNS-a

 • 02/04/2015 11:58
 • Pregleda: 231
 • http://rtvpuls.com/vesti/joksimovic_odbacuje_tvrdnje_uns_a/5755
 • PRIŠTINA, 2. aprila 2015. (Beta) - Direktor Radio-televizije Kosovo dva (RTK2) Žarko Joksimović ocenio je da se iza "srpske medijske zajednice" i Društva novinara Kosova i Metohije (DNKIM), koji su tražili osnivanje nezavisnog kanala na srpskom jeziku, krije finansijski interes nekoliko vlasnika privatnih srpskih medija na Kosovu.

  "Njihova i namera nekoliko političara je da se preseljenjem srpskog kanala iz Prištine obesmisli nezavisna, objektivna i uravnotežena uređivačka politika po kojoj je RTK2 od osnivanja prepoznatljiv među gledaocima", rekao je Joksimović, reagujući na saopštenje DNKIM.

  U RTK2, niko se ne protivi konstruktivnim idejama za dopunu koja će garantovati poboljšanje zakona o RTK, rekao je Joksimović i dodaje da se ovim saopštenjem kuca na otvorena vrata.

  "Kanal RTK2 ima zakonom zagarantovan budžet, a dosadašnja praksa ničim ne ukazuje da je finansijer ili bilo ko drugi uticao na uređivačku i programsku politiku kuće", naveo je Joksimović I dodao da to treba da imaju na umu i srpski poslanici u kosovskom parlamentu da će "sem saveta koje nudi Društvo novinara Kosova I Metohije imati potrebu da se u vezi sa dopunom zakona o Javnom servisu Kosova konsultuju i sa zaposlenima u RTK2".

  UNS i DNKIM juče su pozvali srpske poslanike u Skupštini Kosova da posvete pažnju formiranju nezavisnog kanala na srpskom jeziku koji će pokrivati celu teritoriju Kosova, a od Skupštine da odloži
  raspravu o RTK zakazanu za sutra.

  UNS i DNKiM podsećaju da je Ahtisarijevim planom, a kasnije i Ustavom Kosova, srpskoj zajednici zagarantovan jedan nezavisni TV kanal na srpskom jeziku koji će signalom pokrivati čitavu teritoriji Kosova da, kako je navedeno, "postojeći kablovski kanal na srpskom jeziku RTK2 ne predstavlja niti pravno, niti funkcionalno ostvarenje tog ustavnog prava i obaveze kosovskih institucija prema srpskom narodu".

  Oni smatraju da nezavisni kanal na srpskom jeziku mora da ima vlastiti Upravni odbor koji bira direktora, da ima sedište u Gračanici i da moraju postojati zaskonski mehanizmi koji će garantovati nezavisne finansije, upravljačku, uređivačku i programsku politiku.

   

  Izvor> Beta


  PULS NARODA