PRETRAGA

KAJARI: MOJ MANDAT OSTAĆE POSVEĆEN MIRU I STABILNOSTI NA KOSOVU

 • r.micanovic
 • 15/10/2021 12:50
 • Pregleda: 44
 • http://rtvpuls.com/vesti/kajari:_moj_mandat_ostace_posvecen_miru_i_stabilnosti_na_kosovu/36077
 • PRIŠTINA, 15.oktobar - Mađarski brigadni general Ferenc Kajari preuzeo je dužnost od dosadašnjeg komandanta Kfora Franka Federičija.

  Kajari je nasledio general -majora Franka Federičija u jednogodišnjem mandatu kao 26. general Kfora.

  "Ovo je prvi put da Mađarska dobija privilegiju da imenuje komandanta Kfora. Počastvovan sam i ponizan kada uzmem u obzir ogromnu odgovornost koju ova pozicija nosi sa sobom i oduševljen sam imenovanjem za prvog mađarskog komandanta snaga u operaciji NATO. Obećavam da ću jedinice voditi na transparetntan način kako bi postigli željene ciljeve koje su odredili organi NATO. Moj mandat ostaće posvećen daljem miru i stabilnosti na Kosovu. Izazovi su ono što čini život zanimljivim, a njihovo pravazilaženje je ono što ga čini smislenim", rekao je general Kajari.

  Od 2000. godine komandanti misije bili su najčešće iz Italije čak 12 puta. Prvi čovek Kfora je tri puta biran iz Francuske, sedam puta iz Nemačke i po jednom iz Velike Britanije, Norveške i Španije.

  Kajari važi za iskusnog obaveštajnog oficira sa dugogodišnjim iskustvom u mirovnim operacijama a na čelu međunarodnih vojnih snaga na Kosovu će biti do novembra 2022. godine.
  Izvor: Kosovo Online