PRETRAGA

KAŠNJETI PONOVO OSUĐEN NA DVE GODINE ZATNORA

  • 21/06/2013 19:28
  • Pregleda: 312
  • http://rtvpuls.com/vesti/kasnjeti_ponovo_osudjen_na_dve_godine_zatnora/1951
  • BEOGRAD, 21.jun - Bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova  Marko Kašnjeti  iz Prizrena danas je u Beogradu, u ponovljenom postupku, osuđen na dve godine zatvora zbog ratnog zločin nad srpskim civilima u Prizrenu 1999. godine.Kašnjetiju je produžen pritvor, saopštilo je Tužilaštvo za ratne zločine, navodeći da je tu kaznu u ponovljenom postupku izreklo Sudsko veće Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu .Apelacioni sud ukinuo je 7. aprila 2013. godine prvostepenu presudu kojom je Kašnjeti osuđen na dve godine zatvora zbog proterivanja srpskih civila iz tog grada 14. juna 1999. godine, i naložio da mu se ponovo sudi.
    Optužnica koju je Tužilaštvo za ratne zločine podiglo 11. maja 2012. tereti Kašnjetija da je, kao pripadnik OVK, izvršio krivično delo ratni zločin prema civilnom stanovništvu srpske nacionalnosti u nameri da ih primora da napuste područje opštine.Po optužnici, osuđeni je 14. juna oko 11 sati zaustavio "Jugo 55", u kojem su se nalazili oštećeni, naredio im da izađu, pretresao ih, uzeo lična dokumenta, novac i druge vrednosti, udario jednog od njih kundakom puške u glavu i vezao im ruke kanapom. Zajedno sa ostalim nepoznatim pripadnicima OVK, uz pretnju oružjem da će ih ubiti, sproveo ih je niz ulicu, udarajući ih kundakom puške po glavi i telu, do dvorišta jedne kuće, gde ih je protivpravno zatvorio i držao zatvorene više sati.
    Sa nepoznatim pripadnikom OVK oštećene je odvezao do prizrenskog naselja Ortokol, zaustavio vozilo, izbacio ih iz njega i naredio im da odu u Srbiju, "ukoliko žele da ostanu u životu" oduzevši im pritom auto i sve stvari u njemu.Izvor: Tanjug.