PRETRAGA

KOSOVO I SRBIJA PRIMER ZA CEO REGION

 • 02/07/2013 15:34
 • Pregleda: 369
 • http://rtvpuls.com/vesti/kosovo_i_srbija_primer_za_ceo_region/2017
 • PRIŠTINA, 02. jul - Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt je danas izjavio u Prištini da su Kosovo i Srbija otvorili sebi put ka evropskim integracijama, pokazavši da mogu da rešavaju otvorena pitanja.Bilt je novinarima posle sastanka s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem rekao da to može da posluži kao primer celom regionu."Zeleno svetlo za početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji I pridruživanju s Evropskom unijom podrzumeva unapređenje formalnih odnosa Kosova i Evropske Unije i napredovanje na putu evropskih integracija. To je značajno za Kosovo, značajno za Srbiju, i ja mislim da je to suštinski važan signal o tome da ceo region, ako može da razgovara i prevazilazi pitanja iz prošlosti, može stvarno napredovati", kazao je Bilt.
  Švedski ministar je posle poseta Beogradu i Prištini uveren u posvecenost obeju strana sprovođenju njihovog aprilskog sporazuma iz Brisela."Ja sam apsolutno uveren u vašu rešenost za sprovođenje. Imao sam I veoma ohrabrujuce razgovore u Beogradu. Nemam sumnje u to da su i oni rešeni da ispune svoj deo u sprovođenju sporazuma", rekao je Bilt.
  Premijer Tači je ocenio da region odnedavno ima prilike da čuje samo dobre vesti: prijem Hrvatske u EU, sporazum Kosova i Srbije, izbori u Albaniji.Tači je kazao da će se ponovo s premijerom Srbije Ivicom Dačicem sastati u Briselu 8 jula.
   


  PULS NARODA