PRETRAGA

KOSOVO, KAKO POVRATITI ODUZETU IMOVINU ?

 • 08/07/2013 10:04
 • Pregleda: 424
 • http://rtvpuls.com/vesti/kosovo_kako_povratiti_oduzetu_imovinu_/2090
 • PRIŠTINA, 08.jul - U kosovskim sudovima ima oko 18.000 nerešenih imovinskih predmeta, pokrenutih nakon rata 1999. godine. U najvećem broju slučajeva reč je o Srbima kojima je imovina ugrožena, bilo uzurpacijom, falsifikovanom prodajom ili tako što im nije vraćeno zemljište oduzeto još 1953. godine.Takav je primer porodice Jovanović nedaleko od Prištine, koja čeka da joj se vrati 21 hektar zemljišta.Ta porodica je postupak za vraćanje više od 20 hektara zemljišta pokrenula 90-ih godina. Nisu uspeli sa tadašnjim vlastima da se dogovore, pa su pre pet godina postupak pokrenuli i pred kosovskim sudovima, na najvišoj instanci.
  "Evo već godinu ne nastavlja se nikakvo suđenje. Posebna komora Vrhovnog suda smatra da je naša intervencija za ubrzavanje postupka direktno mešanje u rad sudskih organa, tako da jednostavno nemamo ni kome da se obratimo, ni kome da se žalimo", priča Dejan Jovanović.Zemljište koje Jovanovići potražuju prodala je Kosovska agencija za privatizaciju pri prodaji 520 hektara zemljišta zadruge u Dobrevu.
  Na prodatoj zemlji počela je gradnja luksuznog naselja nazvanog "Marigona". Ovo naselje je od kraja 2009. godine katastarski na području opštine Gračanica. U opštinskoj upravi kažu da nemaju mehanizme da pomognu Jovanovićima i drugim porodicama koje u 150 slučajeva pred sudom traže povraćaj zemljišta.
  Predsednik opštine Gračanica Bojan Stojanović kaže da je opština izvršni organ i da opština može da proba na politički način da predstavi problem i centralnom niovu vlasti i međunarodnoj zajednici, jer je to, kako kaže, jedno od elementarnih ljudskih prava, znači pravo na imovinu.
  Dozvola za gradnju naselja "Marigona" izdata je 2010. godine u opštini Priština i to nakon što je formirana nova opština Gračanica. Po stavu iz Međunarodne civilne kancelarije, nakon formiranja opštine Gračanica trebalo je prekinuti gradnju naselja dok se pitanje građevinskih dozvola ne reši. Gradnja naselja, međutim, nije obustavljena.Advokat i bivši član Sudskog saveta Kosova Živojin Jokanović kaže da veruje Jovanovići neće moći da ostvare svoje pravo u punom smislu te reči, nikako i nikad.
  "Zaista ne verujem da će nekome pasti na pamet da ruši jedno naselje koje predstavlja ogromnu vrednost. Šta je ostalo. Ostalo je da institucija, država Kosovo, zbog nezakonitog rada svojih organa, plati naknadu", objašnjava Jokanović.Jokanović kaže da je nepoznato iz kog bi fonda Jovanovićima bila plaćena naknada. "Ja ne znam šta se može podvesti pod termin diskriminacija, ako ovo nije diskriminacija. I to u najtežem obliku", ističe Jokanović.
  On predalaže da srpske opštine na Kosovu formiraju zajedničko radno telo koje će se baviti isključivo slučajevima, kako Jovanovića tako i drugih porodica kojima je zemlja oduzeta po različitom osnovu.Izvor: RTS.
   


  PULS NARODA