PRETRAGA

KOSOVO NESPREMNO ZA SUĐENJA

 • r.micanovic
 • 03/01/2014 11:51
 • Pregleda: 399
 • http://rtvpuls.com/vesti/kosovo_nespremno_za_sudjenja__/3442
 • PRIŠTINA, 03.januar - Kosovske institucije nisu spremne da se bavi ratnim zločinima i zato Euleks treba da ostane na Kosovu, kaže ambasador Velike Britanije na KiM Jan Klif.
  "Smatram da je Euleks veoma značajan za Kosovo, iako se nekolicina političara sa tim ne slaže. Ova misija treba da ostane na Kosovu jer kosovske institucije nisu i dalje spremne da se bave ratnim zločinima", rekao je Klif u intervjuu za "Koha ditore".
  Prema njegovom mišljenju, ako je sprovođenje zakonodavstva glavni problem Kosova u procesu evropskih integracija - proces vizne liberazlizacije i sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, onda prisutnost jedne misije za poštovanje zakonodavstva EU je samo prednost koja treba biti tretirana kako treba.
  Srpski gradonačelnici koji su dobili na izborima radiće po kosovskim zakonima, istakao je Klif, dodajući da je to jedna jasna poruka koju je rekao kolegama iz zemalja Kvinte, ali i srpskim gradonačelnicima posebno, iz severne Mitrovice i Zubinog Potoka. Prema mišljenju britanskog ambasadora, nedavni lokalni izbori dokazali su da gradjani mogu činiti promene putem glasačkih kutija.
  Govoreći o parlamentarnim izborima na Kosovu, Klif smatra da to jedno od najznačajnijih pitanja, odnosno izazov, dodavši da su se većina političkih partija složile da se ti izbori održe u septembru ove godine.
  Na pitanje da li postoji opasnost od nekakve Republike Srpske na Kosovu, Klif je odgovorio da je "umoran od takvih reči", dodavši da je bio ambasador u BiH četiri godine i da se tokom tog vremena nije bavio samo RS već celokupnom Federacijom.
  Sporazum u Dejtonu stvorio je tamo dve etničke strukture, dok u slučaju Kosova imamo jednu državnu strukturu u Prištini i to je jedan proces koji se odvija na sasvim drugom nivou.
  "Ne mislim da ZSO ima kapaciteta da postavlja prepreke za centralnu vlast , kao što to može RS u BiH. Ali moramo dati jasno do znanja - Prištini, Beogradu i međunarodnoj zajednici da je to zajednica srpskih opština i ni manje, ni više. Opštine mogu sarađivati izmedju sebe, u oblastima koja su definisana Briselskim sporazumom od 19. aprila, kao što su ekonomski razvoj, obrazovanje, zdravstvo i ruralno i urbano planiranje", zaključio je britanski ambasador. Izvor: Tanjug


  PULS NARODA