PRETRAGA

KOSOVO PODELILO CRKVU

 • 11/07/2013 10:05
 • Pregleda: 407
 • http://rtvpuls.com/vesti/kosovo_podelilo_crkvu/2135
 • BEOGRAD, 11.jul - Vladika bački Irinej juče je boravio u Beogradu, ali niko zvanično nije mogao da nam potvrdi da li je razlog njegovog dolaska usaglašavanje stavova sa patrijarhom Irinejem povodom pisma vladike Atanasija u kojem optužuje državni i crkveni vrh za izdaju Kosova. Ni pet dana nakon otvorenog pisma umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog Atanasija vladici bačkom u kojem ga naziva licemerom i izdajnikom, episkop Irinej, inače portparol SPC, nije odgovorio na optužbe. Poznat po tome što odmah izdaje saopštenja na izjave crkvenih velikodostojnika koje mu nisu po meri, ovoga puta se nije oglasio niti želeo da komentariše navode umirovljenog episkopa.
  U svom pismu episkop Atanasije je vladiku Irineja, između ostalog, nazvao monopolistom koji u ime SPC podržava „izdajničku politiku države prema Kosovu“.Podele i različita mišljenja u vrhu SPC nisu novost, samo su dugo čuvani pod okriljem Crkve. Međutim, otvorena netrpeljivost i neslaganje između vladika izašli su na površinu početkom pregovora Beograda i Prištine oko Kosova, a kulminirali su potpisivanjem Briselskog sporazuma. Na mitingu Srba sa Kosova pod sloganom „Ostajemo u Srbiji“, održanom 10. maja u Beogradu, pored episkopa Atanasija prisustvovao je i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, čija molitva „za upokojenje Vlade i Skupštine Srbije“ je izazvala negativne reakcije u javnosti, a od njihovih izjava se ogradio i patrijarh.
  Sociolog religije Mirko Đorđević smatra da pismo vladike Atanasija neće uzdrmati vrh SPC.- Neobično je jedino što se Irinej bački još nije oglasio povodom izrečenih optužbi. Takođe, ovo je prvo otvoreno pismo oštrog sadržaja upućeno njemu. Ukoliko se oglasi, biće to, kao i dosad, neko prilično nerazumljivo saopštenje - kaže Đorđević. On dodaje da su vladike podeljene po pitanju Kosova i da postoje dve glavne struje - na jednoj vladika Irinej, koji ima podršku patrijarha, a na drugoj episkop Atanasije i mitropolit Amfilohije. Izvor: "Danas".
   


  PULS NARODA