PRETRAGA

KOSOVSKA POLICIJA OBEĆAVA MIRAN VIDOVDAN

 • 26/06/2013 12:48
 • Pregleda: 320
 • http://rtvpuls.com/vesti/kosovska_policija_obecava_miran_vidovdan/1972
 • GRAČANICA, 26.jun - Direktor odeljenja kosovske policije za operativne poslove u Prištini Rašit Ćelaj, je rekao da će policija u saradnji sa Opštinom Gračanica, Srpskom pravoslavnom Crkvom, Kforom i Euleksom učiniti sve da obeležavanje Vidovdana protekne u najboljem redu."Sve je spremno. Želimo dobrodošlicu svim građanima koji žele da proslave Vidovdan. Ovo su važni momenti. Kosovu ne trebaju incidenti kao ni stanovnicima koji dolaze na proslavu. i nama je svima potrebno da proslava prođe u najboljem redu. Garantujem u ime policije Kosova da ćemo pokušati da organizujemo da sve prođe u najboljem redu ali da u saradnji sa svim učesnicima proslave omogućimo da ne bude ni jednog incidenta", rekao je Ćelaj.On je rekao da preko Euleksa kosovska policija sarađuje i sa MUP-om Srbije kako bi se sprečio dolazak ekstremnih grupa na Kosovo za Vidovdan.
  Kosovske vlasti su upozorile građane koji će učestvovati na obeležavanju Vidovdana 28. juna na Gazimestanu, da neće biti dozvoljeno nositi simbole koji podstiču mržnju ili sadrže slike osuđenih lica za zločine u bivšoj Jugoslaviji, prenose danas prištinski mediji.
  Zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova Saša Rašić́ je rekao da će upotreba nacionalnih simbola svih zajednica na Kosovu biti u skladu sa zakonom."Svi simboli mogu da se koriste, ako ne šire poruke mržnje prema drugim zajednicama. Zabranjeni simboli ne mogu da se koriste, a na njima ne mogu biti ni slike osoba osuđenih u Hagu. Neće biti dozvoljeno okupljanje no pripadnicima zabranjenih grupa u Srbiji, kao što su Obraz , SNP 1389 i drugih nacionalističkih grupa ", rekao je Rašić.Upozorenja kosovske policije su usledila nakon prošlogodišnjih incidenata u kojima su pripadnici kosovske policiije zaustavljali hodočasnike na Gazimestanu i skidali im delove garderobe sa nacionalnim sombolima Srbije ili likovima Ratka Mladića, Radovana Karadžića, Slobodana Miloševića i drugih.
  Policija je od hodočasnika oduzimala i državnu zastavu Srbije. Prošle godine, prlikom povratka hodočasnika sa Gazimestana u Gračanicu, nekoliko autobusa je gađano kamenicama. Među hodočasnicima je bilo povređenih.
  Centralno obeležavanje Vidovdana biće organizovano 28. juna liturgijom u porti manastira Gračanica i parastasom stradalim srpskim ratnicima na Gazimestanu.