PRETRAGA

KOSOVSKA SKUPŠTINA DANAS O AMNESTIJI

 • 11/07/2013 09:50
 • Pregleda: 427
 • http://rtvpuls.com/vesti/kosovska_skupstina_danas_o_amnestiji/2134
 • PRIŠTINA, 11.jul - Skupština Kosova danas raspravlja o novom predlogu zakona o amnestiji, jednom od bitnih preduslova za sprovođenje briselskog sporazuma.Vladajuće partije su najavile da su obezbedile podršku za glasanje o predlogu zakona, dok pojedine opozicine stranke i nevladine organizacije najavljuju proteste.
  Nekoliko dana grupa aktivista pokreta "Samoopredeljenje" protestuje ispred skupštine, nezadovoljni inoviranim predlogom zakona o amnestiji. Nezadovoljni su i aktivisti nevladnih organizacija. Pokrenuli su potpisivanje peticije za promenu novog predloga zakona o amnestiji.Prvi predlog zakona nije usvojen u skupštini prošle nedelje, zbog toga što nije bilo kvoruma. Za predlog nisu glasali ni pojedini poslanici vladajućih stranaka. Vlada je ubrzo izmenila nekoliko članova.
  U članu tri novog predloga navedeno je da se amnestija odnosi samo na sever, a u članu pet, amnestije su izuzeti počinioci teških krivičnih dela na čitavom Kosovu.Oni koji se protive amnestiji kažu da je vladavina prava najvažniji process na Kosovu, kako na severu tako i na jugu. U vlasti, međutim, ističu da je novi predlog urađen po ustavu i zakonu I očekuju njegovo usvajanje.Vetar u leđa usvajanju predloga zakona je i stav najuticajnijih predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu koji tvrde da je zakon usko profilisan i da isključuje dela koja su rezultirala nanošenjem teških povreda ili smrću, i daje amnestiju samo za dela privrednog kriminala.
  Visoki predstavnik Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar i ambasadori zemalja EU i SAD u Prištini zatražili su od Skupštine Kosova da po hitnoj proceduri usvoji zakon o amnestiji.Oni su u zajedničkoj izjavi ocenili da je brzo usvajanje zakona o amnestiji odlučujući korak ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i sigurnoj integraciji svih građana u institucije Kosova.
   


  PULS NARODA