PRETRAGA

KOSOVSKI I EULEKSOVI TUŽIOCI ISTRAŽUJU 100 SLUČAJEVA RATNIH ZLOČINA NA KOSOVU

 • 14/06/2013 11:53
 • Pregleda: 393
 • http://rtvpuls.com/vesti/kosovski_i_euleksovi_tuzioci_istrazuju_100_slucajeva_ratnih_zlocina_na_kosovu/1905
 • PRIŠTINA, 14.jun - Šef Euleksa Bernd Borhart izjavio je danas da kosovski i euleksovi tužioci trenutno istražuju 100 slučajeva ratnih zločina, da je u toku je pet suđenja za ratne zločine i da imaju dodatnih 13 naloga za hapšenje okrivljenih Srba koji su van pravne nadležnosti Kosova.Bordhart je u saopštenju naveo da je Euleks od UNMIK-a nasledio 1200 predmeta koji se tiču ratnih zločina na Kosovu od čega je zbog nepostojanja dokaza odbačeno 500 predmeta.
  On je kazao da se pred kosovskim i Euleksovim tužiocima iz Specijalnog tužilaštva Kosova rešava 300 predmeta i da su pokrenuli 51 nov predmet ratnih zločina, uključujući prvu istragu ikada u vezi sa delima seksualnog nasilja ili silovanja ocenjenim kao ratni zločini.Kosovski i Euleksovi tužioci trenutno istražuju 100 slučajeva ratnih zločina a u toku je 5 suđenja za ratne zločine, naglasio je šef Euleksa dodajući da su donete presude u 15 predmeta ratnih zločina.Od tog broja naveo je Borhart 7 obuhvataju okrivljene koji su srpske pripadnosti, 8 su okrivljeni albanske nacionalnosti i da postoji dodatnih 13 naloga za hapšenje okrivljenih Srba, koji su van nadležnosti Kosova.
  U toku je 216 aktivnih predmeta o nestalim licima, saopštio je šef Euleksa ističući da tužioci Misije EU na Kosovu, kao i svi ostali kosovski tužioci, ne procesiraju predmete na osnovu politike, već na osnovu dokaza.Borhart je kazao da većina osumnjičenih za ratne zločine izvršene protiv kosovskih Albanaca tokom sukoba su kosovski Srbi, ili državljani Srbije, ali da oni više nisu na Kosovu.
  „Sudstvo na Kosovu (uključujući Euleks) ne može da vodi istragu protiv navodnih izvršilaca, već ima nadležnost samo na Kosovu. Svi mi poštujemo zakone Kosova, a zakoni Kosova kažu da se nikome ne može suditi u odsustvu,“- rekao je prvi čovek Euleksa.On je takođe naveo da je većina kosovskih Albanaca, koji su osumnjičeni za ratne zločine, izvršili ih protiv svojih sunarodnika.
  Šef Euleksa je govorio je i o složenosti ovih predmeta navodeći da su mnogi od njih sada skoro 15 godina stari i da zahtevaju puno vremena za pripremu, a da od pokretanja istrage do konačne presude može proći bezmalo pet godina.
  On je kazao da su svedočenja veoma krhka stvar jer su svedoci videli traumatične događaje i da su zbog toga podložni zastrašivanju, bilo neposredno preko privatnih kontakata, bilo posredno, preko javnih izjava, posebno onih aktera koji to ne bi trebalo da rade.
  „Mnogi od njih ćute godinama, posebno žene, koje su počele da iznose svoja iskustva oko silovanja kao ratnog zločina,“- rekao je šef Euleksa i pozvao sve da podrže žene koje se odluče na taj korak.Borhart je kazao da je istina takođe da se pravda mora zadovoljiti i da se mora videti da se zadovoljava, posebno u svakom društvu koje želi da ugrabi svoje mesto među zajednicom naroda.
  Šef Euleksa je na kraju istakao da će Euleks nastaviti, zajedno sa kosovskim partnerima, da ulaže napore u zadovoljavanje pravde za većinu potlačenih u društvu, da izvršioce, bez obzira na to ko su oni, izvede pred pravdu. Izvor: Tanjug.
   


  PULS NARODA