PRETRAGA

KRIEZIU: DANONOĆNO RADIMO NA REŠAVANJU PROBLEMA VIZNE LIBERALIZACIJE

 • r.micanovic
 • 23/05/2020 10:29
 • Pregleda: 66
 • http://rtvpuls.com/vesti/krieziu:_danonocno_radimo_na_resavanju_problema_vizne_liberalizacije/28661
 • PRIŠTINA, 23.maj - Vršilac dužnosti zamenika ministra za evropske integracije Kosova Taulant Krieziu ističe da je proces liberalizacije viza za građane Kosova uslovljen ispunjavanjem ugovornih obaveze sa Evropskom unijom ali i navodi da prethodne vlade to nisu radile jer Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju nije ispunjen na zadovoljavajući način, prenosi Kljan Kosova.

  Krieziu je rekao da je strateško pitanje Kosova da jednog dana postane deo evropske porodice i da se sada pravilno sledi taj put koji predviđa i ispunjenje obaveza prema EU.

  "Prvi je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji nažalost prethodne vlade nisu ispunile na zadovoljavajući način. Prošle godine je, od podataka koji su stigli iz prethodne vlade, realizovano samo 50 procenata plana za primenu SSP-a. U završnoj smo fazi pripreme ovog programa, koji mora da izglasa vlada, i bićemo pažljivi u nadgledanju primene svih obaveza i kriterijuma koje su postavila resorna ministarstva”, rekao je Krieziu i obećao da će taj plan biti u potpunosti implementiran.

  Kljan Kosava navodi da za razliku od svojih prethodnika koji su licitirali sa datumima kada je u pitanju liberalizacije viznog režima, Krieziu nije želeo da kaže kada bi to moglo da se desi, ali je naglasio da se na tome radi danonoćno.

  "Neumorno radimo svaki dan, i u subotu i nedelju, da ubedimo neodlučne zemlje da nam vladavina zakona ima izuzetno visok prioritet i gde ćemo izgraditi društvo da smo svi jednaki pred zakonom“, rekao je Krieziu.

  On je naglasio da je po dolasku na čelo Ministarstva za evropske integracije prvi posao bio da zaposli studente putem stipendije "Omladinska ćelije".

  "Nakon imenovanja na mesto ministra za integraciju, prvo što smo uradili je bilo vraćanje zakona unutar institucije. Uklonili smo objekte koje je sve naše osoblje uzelo u zakup, tako da su godišnji troškovi prelazili 300 hiljada evra.Takođe, dali smo dah svežeg vazduha stipendiji 'Mlada ćelija' ili 'Omladinska ćelija', gde naši mladi korisnici ove stipendije, zbog politizacije nisu do sada zaposleni, i obećali smo da će svi oni koji su korisnici ove stipendije postati deo institucija kako je ugovorom predviđeno“, zaključio je Krieziu.
  Izvor: Klan Kosova


  PULS NARODA