PRETRAGA

KUKAN: BRŽE U POGLAVLJA, ALI BEZ PREČICA

 • 16/04/2018 15:00
 • Pregleda: 64
 • http://rtvpuls.com/vesti/kukan:_brze_u_poglavlja_ali_bez_precica/18654
 • BRISEL, 16. april - "Srbija će dobiti podršku za još brže otvaranje i zatvaranje pristupnih poglavlja, ali uz ispunjavanje svih kriterijuma i bez ikakvih prečica", rekao je Eduard Kukan, član Spoljnopolitičkog odbora EP uoči sutrašnjeg objavljivanja Izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije i drugih zemalja kandidata.
   
  Evropska komisija je još prošle godine dodelila pohvalnu etiketu „lidera" u procesu evrointegracija Srbiji i Crnoj Gori, jedinim zemljama sa Zapadnog Balkana koje su uključene u pristupne pregovore s EU.
   
  „Jasno je da će ove zemlje dobiti podršku za još brže otvaranje i zatvaranje pristupnih poglavlja, ali uz ispunjavanje svih kriterijuma i bez ikakvih prečica", kazao je Kukan, dugogodišnji predsednik Odbora za saradnju sa Zapadnim Balkanom.
   
  Dojče vele navodi da je takođe jasno da će se jedan od najvažnjih, ako ne i najvažniji deo izveštaja Evropske komsije o Srbiji odnositi na proces normalizacije odnosa sa Kosovom.
   
  Navodi se da je, iako iz Evropske službe za spoljne poslove poručuju da u tom procesu ima napretka, očigledan zastoj kada je reč o implemetaciji već postignutih dogovora, ali i ukupnoj normalizaciji odnosa dve strane.
   
  Dojče vele navodi da će Evropska komisija i u ovom izveštaju podsetiti Srbiju da njen napredak na evropskom putu zavisi kako od reformi u zemlji tako i od normalizacije odnosa sa Kosovom i primene svih postignutih sporazuma, na prvom mestu Sporazuma o eneregetici.
   
  Prema Dojče vele, u Briselu svakako primećuju da varnice koje i dalje, svako malo, izbijaju između Beograda i Priština predstavljaju pretnju za stabilnost čitavog regiona i krše jedan od osnovnih zahteva EU u procesu proširenja, a to su dobrosusedski odnosi i rešavanje bilateralnih sporova.
   
  Navodi se, da se i pored dobrih ocena koje je dobijala za svoju ekonomsku reformu i pozitivnu ulogu u regionalnim odnosima, Srbija i ovoga puta suočava sa kritikama kad su u pitanju reforme u oblasti pravosuđa, borbe protv korupcije i organizovanog kriminala i slobode izražavanja.
   
  Dojče vele navodi da su sve to bolne tačke čitavog regiona i to od samog početka evrointegracionog procesa regiona.
   
  "Postoji stagnacija ili čak nazadovanje demokratije u regionu. Razlikuje se od zemlje do zemlje ali opšte stanje nije dobro. Vladavina prava, transprentnost u javnim poslovima, saradnja civilnog društva i državnih institucija - sve se to mora poboljšati. A sloboda medija i tretiranje medija od strane vlasti predstavljaju jedan od najznačajnijih problema na Zapadnom Balkanu", naveo je Kukan.
   
  Prema rečima Kukana, ni Kosovo ne bi trebalo da se u ovogodišnjem izveštaju nada pozitivnom stavu Evropske komisije.
   
  Dojče vele navodi da je normalizacija odnosa sa Srbijom u stagnaciji uz povremene eskalacije i tenzije sa obe strane, a da Evropska komisija od prištinskih vlasti traži da se više angažuju u dijalogu sa Beogradom i primene sve postignute sporazume na prvom mestu sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština.
   
  "Smatram da ovaj izveštaj neće doneti mnogo ohrabrenja za Kosovo jer su mogli mnogo više da urade. Koliko im je samo vremena trebalo da u Parlamentu glasaju za demarkaciju granice sa Crnom Gorom? To je dokaz da stvari na Kosovu ne funkcionišu kako bi trebalo. Očekujem dosta oštrih preporuka u izveštaju o tome kako i šta da poprave na svom daljem evropskom putu", ocenio je Kukan.Izvor: Tanjug