PRETRAGA

KURTI SUSPENDOVAO TAKSU DO 15.JUNA UZ MERE RECIPROCITETA PREMA SRBIJI

 • internet
 • 31/03/2020 21:17
 • Pregleda: 176
 • http://rtvpuls.com/vesti/kurti_suspendovao_taksu_do_15juna_uz_mere_reciprociteta_prema_srbiji/27833
 • PRIŠTINA, 31.mart - Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti najavio je na konferenciji za štampu da će taksa na srpske proizvode biti privremeno i uslovno suspendovana u celosti i zamenjena reciprocitetom. Odluka će stupiti na snagu danas pre ponoći i ostaće do 15. juna kada će biti doneta procena o tome kako je sprovedena.
   
  Kurti je na konferenciji za medije istakao da se mera reciprociteta odnosi se samo za Srbiju, a za Bosnu se taksa ukida u celosti. Za meru reciprociteta rekao je da je doneta u skladu sa sporazumom CEFTA i evropskim trgovinskim praksama.
   
  "Vlada je na sastanku i donosi se veoma važna odluka, koja se odnosi na postepenu primenu reciprociteta kao principa u odnosima sa Srbijom. U trgovinskim odnosima sa Srbijom oznake koje se koriste u sledećim dokumentima biće u skladu sa Ustavom Kosova i važećim zakonima. Fitosanitarni sertifikati i prateća dokumentacija za hranu i neprehrambene proizvode biljnog i neživotinjskog porekla koji podležu graničnoj kontroli, i drugo, veterinarska uverenja i prateću dokumentaciju za hranu i neprehrambene proizvode koji podležu graničnoj veterinarskoj kontroli", naglasio je Kurti.
   
  Prema njegovim rečima, odluku koju večeras donosi vlada sprovode Granična policija, Carina, KVFA, Agencija za medicinske proizvode i opremu i druge odgovorne institucije.
   
  "Dakle, donosimo odluku koja stupa na snagu odmah nakon potpisivanja", poručio je Kurti.
   
  Izvor: Kosovoonline
   


  PULS NARODA