PRETRAGA

LUNAČEK: UKINUTI NALOG ZA HAPŠENJE TAČIJA

 • r.micanovic
 • 21/04/2015 15:51
 • Pregleda: 300
 • http://rtvpuls.com/vesti/lunacek:_ukinuti_nalog_za_hapsenje_tacija__/5941
 • PRIŠTINA, 21.april - „Nalog za hapšenje Hašima Tačija dolazi iz Miloševićevog vremena i treba ga ukinuti“, kazala je danas izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček.    
  Lunaček je na konferenciji za medije u Prištini kazala da je bila dobra ideja da Hašim Tači poseti Beograd, ocenjujući to delom regionalne saradnje i dijaloga.
  Ona je govoreći o nalogu za hapšenje Hašima Tačija, koji je u Srbiji na snazi, napomenula da je za vreme vladavine Slobodana Miloševića bila raspisana i poternica za tadašnjim premijerom Velike Britanije Tonijem Blerom.
  „To je nalog za hapšenje koji dolazi iz Miloševićevog vremena. Bio je takođe jedan protiv Tonija Blera ali je on ukinut. Nadam se da će i nalog protiv Hašima Tačija biti povučen, kao što je to bilo sa Blerom koji je sada savetnik premijera Srbije Aleksandra Vučića“, kazala je Lunaček.
  Komentarišući izjavu Edija Rame o ujedinjenju Kosova i Albanije Lunaček je rekla da je izazvala spiralu emocija i reagovanja.
  „Za mene, ali i za Evropsku uniju nove promene granica nisu prihvatljive. Takvu vrstu ujedinjavanja i stvaranja Velike Albanije niko u Evropskoj uniji ne bi želeo da vidi“, kazala je Lunaček.
  Govoreći o osnivanju Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu Lunaček je rekla da će se njegovim uspostavljanjem razjasniti svi navodi koji kvare sliku o Kosovu.
  „Ovde se radi o nekoliko ljudi, ne radi se OVK ili borbi za oslobođenje. Lično ne želim da se ovo pitanje vrati u Ujedinjene nacije, gde države poput Rusije i ostalih ne žele napredak Kosova kao nezavisne države. Zbog toga tražim i od onih koji su protiv osnivanja da u Skupštini glasaju za Specijalni sud jer je jako bitno da se razjasne svi navodi koji dolaze spolja“, kazala je Lunaček.
  Izvestilac Evropskog parlameta za Kosovo je istakla i da očekuje da Kosovo dobije viznu liberalizaciju već početkom ovog leta. Izvor: KIM


  PULS NARODA