PRETRAGA

MEĐUNARODNA ZAJEDNICA IGNORIŠE SIMBOLE VELIKE ALBANIJE

 • r.micanovic
 • 12/12/2014 14:13
 • Pregleda: 251
 • http://rtvpuls.com/vesti/medjunarodna_zajednica_ignorise_simbole_velike_albanije_/5016
 • FRANKFURT, 12.decembar - Međunarodna zajednica ignoriše zastave Velike Albanije koje su se proteklih dana mogle zateći na Kosovu, čak i na nekim zvaničnim institucijama, ističu frankfurtske „Vesti“.
  List se obratio ministarstvima više zemalja nakon što je nedavno objavio fotografiju zastave postavljenu na Domu kulture u Dečanima (na zastavi se nalazi crvena mapa teritorije velike Albanije na crnoj pozadini i likovi albanskih nacionalnih heroja Ismailja.
  Osim u opštini gde je na vlasti stranka Ramuša Haradinaja, ista simbolika je malo potom, osvanula i na "putokazu" postavljenom u centru Vitine.
  „Nemamo nikakva sopstvena saznanja o tome da su bile podignute zastave velike Albanije na kosovskim državnim institucijama ili da će do toga doći. Sve državne institucije Kosova, uključujući predsednicu Atifete Jahjagu, kao i stranke koje su formirale novu vladu privržene su nezavisnoj i suverenoj Republici Kosovo, koja ne zahteva nikakve teritorijalne promene. Taj stav je, osim toga, u skladu sa političkim ciljom integracije zemlje u EU, sa čim težnja za uspostavljanje velike Albanije ne bi bila spojiva“ - tim rečima je Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke prokomentarisalo "Vestima" isticanje zastave i simbola velike Albanije na području Kosova.
  O ovim provokacijama se u javnosti nije oglasio niti jedan međunarodni predstavnik na Kosovu. Kancelarija EU u Prištini, ambasada SAD, ambasada Velike Britanije niti ambasada Francuske nisu ni odgovorili na pitanja koja su, im s tim u vezi, upućena pre dve nedelje da li isticanje zastava velike Albanije na javne institucije smatraju političkim činom, kao i da li će povodom toga reagovati.
  "Vesti" su kontaktirale ministarstva spoljnih poslova država čije su teritorije ucrtane na mapi tog starog "projekta", ali je odgovor stigao samoiz Crne Gore.
  „Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija osuđuje svaki pokušaj, bez obzira sa koje strane dolazi, koji promoviše retrogradne i opasne ideje iz korpusa velikodržavnog i nacionalističkog ekstremizma. Pokušaj raspirivanja anahronih i prevaziđenih etno-teritorijalnih koncepata iz prethodnih vekova i provokacije na toj i takvoj platformi, objektivno ugrožavaju i usporavaju demokratizaciju, unutrašnju emancipaciju, modernizaciju, ali i proces evropskih integracija u važnoj i osetljivoj fazi, kako za svaku od zemalja Zapadnog Balkana, tako i za region u celini“, navelo je Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija u Podgorici.
  Bivši ministar za povratak i zajednice vlade u Prištini Dalibor Jevtić ocenjuje da će "svaki problem koji na bilo koji način gura pod tepih napraviti još veći problem".
  „Kao što je zabrinjavajuća činjenica pojava ideje islamskog radikalizma na Kosovu, tako zabrinjava i to što nema reakcije nadležnih na pojavu ideje velike Albanije“, ocenjuje Jevtić ističući da "nijedna takva opasna ideja nije sprovedena preko noći".
  „I moje strahovanje ide u smeru da neko želi da na jedan tih način to i učini. Odgovornost je na međunarodnoj zajednici koja mora da reaguje na način na koji reaguju kada je reč o pojavi ideje velike Srbije. Videli smo kako su bile oštre reakcije i Hrvatske i Evropskog parlamenta kada se Vojislav Šešelj vratio iz Haga i počeo da govori o ideji velike Srbije. Takve reakcije nema kada je u pitanju ideja velike Albanije i mislim da ne postoji namera međunarodne zajednice da o tome razgovara na način koji će rešiti problem pre nego što on eskalira“, kaže Jevtić.
  U ministarstvu spoljnih poslova Nemačke podsećaju na Ustav Kosova.
  „U članu 1, navodi se da Republika Kosova ne traži nikakvo ujedinjenje sa bilo kojom drugom državom ili delovima jedne druge države“, podvlače oni.
  U Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore kažu da su "svoje stavove o ovim pitanjima iznose dosledno i kontinuirano u bilateralnim kontaktima i na svim međunarodnim forumima".
  „U tom smislu, nema razloga da Crna Gora posebno reaguje pred međunarodnom zajednicom jer velikodržavni i nacionalistički koncepti ne oslikavaju i ne predstavljaju zvaničnu spoljnu politiku ni jedne od susednih zemalja“, objašnjeno je u odgovoru "Vestima".
   


  PULS NARODA