PRETRAGA

MEMORANDUM O SARADNJI OKO IZBORA

 • r.micanovic
 • 16/05/2014 12:40
 • Pregleda: 387
 • http://rtvpuls.com/vesti/memorandum_o_saradnji_oko_izbora____/4279
 • PRIŠTINA,16.maj - Centralna izborna komisija Kosova, policija, Tužilaštvo, Sudski savet Kosova i Panel za žalbe i predstavke potpisali memorandum o saradnji oko izbora.
  Za bezbednost izbornog procesa zaduženi su Policija Kosova, Euleks i KFOR, a direktor policije Špend Madjuni je rekao da će glasači moći da ostvare svoje pravo bez straha.
  "Naš plan obuhvata sve aktivnosti na celoj teritoriji Kosova. Na severu Kosova prioritet će biti unapređenje saradnje i koordinacije sa našim međunarodinim partnerima, kao što su Euleks i KFOR", Madjuni.
  Uspešno organizovanje lokalnih izbora dobar je znak da će i predstojeći parlamentarni izbori, koji će se održati 8. juna, ispuniti najviše standarde, poručili su predstavnici svih institucija zaduženih za organizaciju i sprovođenje izbora.
  Predsednica CIK-a Valjdete Daka istakla je da je memorandum o saradnji kosovskih institucija trebalo i ranije potpisati.
  "Ovim memorandumom se ispunjava sve ono što zahtevaju međunarodni standardi, kako bi izbori bili demokratski i slobodni. Centralna izborna komisija ima obavezu da obavesti organe gonjenja o svim eventualnim kršenjima zakona pre, tokom i nakon izbora", rekla je Daka.
  Tužilaštvo će predati CIK-u sve informacije o osobama koje su optuživane, ili koje su pod istragom, a iz Sudskog saveta Kosova poručuju da se zloupotrebe neće tolerisati.
  "Želim da zbog javnosti naglasim da su organi reda i zakona mobilisani, i želim da pošaljem jasnu poruku da ćemo biti rigorozni kada je u pitanju sprovođenje zakona", rekao je predsedavajući Sudskog saveta Kosova Enver Peci.
  Izborni panel za žalbe i predstavke biće u obavezi da po završetku izbora obavesti tužilaštvo o svim slučajevima za koje proceni da imaju elemente krivičnog dela. Izvor: Beta


  PULS NARODA