PRETRAGA

MIHAJLOVIĆ: BEZ PROMENE KOSOVSKOG USTAVA NE MOŽE BITI FORMIRANA ZSO

 • 16/05/2018 15:37
 • Pregleda: 149
 • http://rtvpuls.com/vesti/mihajlovic:_bez_promene_kosovskog_ustava_ne_moze_biti_formirana_zso/18994
 • PRIŠTINA, 16. maj - Upravljački tim za formiranje Zajednice srpskih opština sastao se danas sa dekanom Pravnog fakulteta Prištinskog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici Vladanom Mihajlovićem i timom pravnih eksperata koje su delegirale opštine sa severa u cilju podrške radu Upravljačkog tima.
   
  Na sastanku je bilo reči o strukturi i sadržaju nacrta statuta Zajednice srpskih opština i drugim pravnim aspektima izrade tog dokumenta.
   
  Dekan Mihajlović je ocenio da bez promene kosovskog ustava ne može biti uspostavljen valjan pravni osnov za funkcionisanje Zajednice srpskih opština u skladu sa onim što je dogovoreno u Briselu.
   
  Predstavnici Upravljačkog tima su sagovornicima objasnili da su nezavisno telo, kojem je mandat dala Evropska unija, i čiji je delokrug i mandat definisan sporazumima postignutim u procesu briselskog dijaloga.
   
  Precizirano je i da Priština, niti bilo ko drugi, nema mandat da kontroliše ili usmerava rad Upravljačkog tima, već da isključivo na njegov zahtev, posedstvom lokalnih samouprava i Ministarstva administracije lokalne samouprave, može da pruži podršku u radu, što je i bio okvir za održavanje današnjeg sastanka.
   
  Upravljački tim će, kako je rečeno, nastaviti da održava redovne konsultativne sastanke sa ekspertima, kako iz oblasti prava, tako i iz drugih stuka koje su u vezi sa budućim nadležnostima Zajednice srpskih opština. Izvor: Saopštenje