PRETRAGA

MINISTARSTVO KULTURE: HODŽAJ DA POGLEDA ISTINI U OČI

 • b.antic
 • 14/08/2019 14:26
 • Pregleda: 84
 • http://rtvpuls.com/vesti/ministarstvo_kulture:_hodzaj_da_pogleda_istini_u_oci/24769
 • BEOGRAD, 14.avgust - Ministarstvo kulture i informisanja reagovalo je saopštenjem na izjavu Envera Hodžaja o crkvama na Kosovu i Metohiji, preporučivši mu da u sebi pronađe snagu da pogleda istini u oči i obavesti se o činjenicama u brojnim domaćim i međunarodnim, naučnim i stručnim izvorima.

  Potpredsednik kosovske vlade u ostavci, izjavio je ranije da Srbija manipuliše činjenicama, prisvajajući crkvene objekte kao svoje.

  Iz ministarstva navode da su u monografiji "Crkva Sv. Nikole - Katedrala Novog Brda", eminentnih arheologa Marka Popovića i Igora Bjelića objavljenoj 2018. godine, dati rezultati istraživanja vršenih 2015. i 2016. godine na ovom terenu, koji su jasno dokazali poreklo i stil ovog hrama.

  "Ponovićemo ono što tvrde i svi drugi autoritativni istorijski i stručni nalazi, a to je činjenica da se radi o ostacima pravoslavne katedralne crkve Svetog Nikole u Novom Brdu", stoji u saopštenju.

  Ističu i da bi takozvane prištinske vlasti trebalo da se pozabave istraživanjem, definisanjem i afirmacijom albanskog materijalnog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, dodajući da im u tom poduhvatu žele svaki uspeh.

  "Svoj stav o srpskom kulturnom nasleđu, pored brojnih ostalih rušilačkih poteza, čitavom svetu su pokazali i 2004. godine", navodi se u saopštenju.

  Iz ministarstva naglašavaju da raskošna srpska spomenička baština na Kosovu i Metohiji, koja je ponos evropske i svetske kulture, sjaji kroz vekove i da će tako zauvek biti.

  "Ministarstvo kulture i informisanja u dilemi je da li da pozove Hodžaja da se uzdrži od izgovaranja besmislica i neistina ili da ga ohrabri da to čini i dalje, kako bi svetsku javnost detaljno upoznao sa agresivnim pokušajima otimanja srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji", piše u saopštenju ministarstva.

  Izvor: RTS


   


  PULS NARODA