PRETRAGA

MINISTARSTVO ZABRINUTO ZBOG RADOVA NA TVRĐAVI U NOVOM BRDU

 • r.micanovic
 • 10/09/2019 16:30
 • Pregleda: 192
 • http://rtvpuls.com/vesti/ministarstvo_zabrinuto_zbog_radova_na_tvrdjavi_u_novom_brdu/25088
 • BEOGRAD, 10.septembar - Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije s velikom pažnjom prati situaciju nastalu tokom projekta sanacije zidina srpske srednjovekovne tvrđave u Novom Brdu na Kosovu i Metohiji i izražava zabrinutost u vezi sa najnonovijim dešavanjima na tom lokalitetu, ističe se u saopštenju.

  Obnovu tvrđave u Novom Brdu finansira Evropska unija kroz program pretpristupne pomoći –IPA. Projekat sprovodi Unesko, u saradnji sa Unmikom i Kancelarijom EU u Prištini. Radovi na obnovi tvrđave započeti su 2015. godine, a na međunarodnom tenderu, koji je sproveo Unesko, posao je dodeljen firmi "Koto" iz Beograda.
   

  "Imajući u vidu da je reč o spomeniku kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju, Ministarstvo kulture i informisanja uputilo je pismo Unesku u kojem se nadležnoj Kancelariji Uneska nudi svaka vrsta pomoći u cilju hitnog rešavanja nastale situacije i izražava očekivanje za pojačano angažovanje Uneska na zaštiti srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji", naglašava se u saopštenju Ministarstva kulture.

  Takođe, resorno ministarstvo je naložilo Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture da hitno dostavi dodatne informacije u vezi sa radovima u Novom Brdu.

  U saopštenju se podseća da iako nije finansijer niti nosilac projekta obnove tvrđave, Ministarstvo kulture i informisanja je odmah po saznanju o dešavanjima u Novom Brdu u martu organizovalo sastanak sa izvođačem radova, na kojem su predstavnici preduzeća "Koto" istakli da je vanredni događaj pri sanaciji najverovatnije izazvan atmosferskim prilikama u toku izvođenja radova i pružili uveravanja da će nastali problem biti prevaziđen.

  "Nažalost, čitava situacija poslužila je, po već ustaljenoj praksi, prištinskim vlastima za politizaciju čitavog slučaja", zaključuje se u saopštenju ministarstva.
  Izvor: Rts

   


  PULS NARODA