PRETRAGA

MUSTAFA: NASTAVIĆEMO DIJALOG SA BG

  • 10/12/2014 08:56
  • Pregleda: 333
  • http://rtvpuls.com/vesti/mustafa:_nastavicemo_dijalog_sa_bg/5001
  • PRIŠTINA, 10.decembar  - Novoizabrani premijer kosovske vlade Isa Mustafa rekao je da će njegova vlada biti angažovana i na nastavku dijaloga sa Beogradom.
    Mustafa je u intervjuu za "Glas Amerike" rekao da će vlada raditi na ekonomskom razvoju, jačanju pravosuđa, borbi protiv kriminala i korupcije i bilo koje vrste ekstremizma, ali i na sprovođenju postignutih sporazuma u Briselu. "Mi smo zainteresovani da se razgovori odvijaju i da koliko god je moguće relaksiramo odnose sa Srbijom i sa srpskom zajednicom unutar Kosova", rekao je Mustafa objašnjavajući da će stvaranje dobrih odnosa sa srpskom zajednicom uticati i na odnose sa Srbijom. "Mi ćemo svakako nastaviti razgovore. Nastavićemo razgovore u formatu koji je izgrađen u Briselu i na Kosovu", rekao je Mustafa ocenjujući kao ključnu ulogu ne samo Brisela nego i SAD koje su kako je rekao, podržale taj proces i dale doprinos kako bi se odvijao brzo i u korist obe strane.
    Povodom zahteva Srpske liste za ulazak u vladu Kosova, Mustafa je rekao da je njenim predstavnicima bilo potrebno dodatno vreme za konsultacije, dodavsi da on ne zna s "kim su se konsultovali, ali da su jutros razgovarali i da zahtevi Srpske liste", kako je rekao Mustafa, nisu zahtevi koji se ne mogu ispuniti i realizovati. Ti zahtevi, dodao je on se tiču zastupljenosti u vladi, potom kancelarije za zajednice pri premijeru vlade Kosova, podrške u procesu povratka raseljenih sa Kosova. On je pomenuo da se zahtevi odnose i na podršku u procesu privatizacije kako bi firme koje se privatizuju u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom bile privatizovane tako da Srbima obezbede da i oni budu potencijalni kupci tih kompanija ocenivši da je to dobro, jer će se zaposliti u tim kompanijama i razvijati njihovu ekonomiju. Premijer je rekao da su Srbi, takođe, zahtevali da se vlada stara za pravoslavne objekte i za sva imanja gde postoje odluke za njihov povratak. Što se tiče Zajednice srpskih opština Mustafa je rekao da je "smatraju kao dobrovoljnu zajednicu koja nema izvršnu vlast i ne uzima ništa od lokalne i centralne vlasti nego je organ usredsredjen na interese opstina bilo u ekonomskom razvoju bilo u ostalim ciljevima lokalne vlasti". Mustafa je napomenuo i da je odluka o koaliciji sa DPK Hašima Tačija bila veoma teska, ali da je bila neophodna kako bi se ispoštovala volja gradjana i izbegli novi izbori. Govoreći o tome da je osam poslanika njegove stranke glasalo protiv vlade na cijem je celu, Mustafa rekao da su to lična nezadovoljstva i nisu vezana sa politickim kriterijumima, dodavsi da orijentaciju i kriterijume odredjuje najviši organ partije koji je odlučio da DSK moze da razgovara sa svim politickim subjektima ne odbacujuci ni DPK.


    PULS NARODA