PRETRAGA

MUSTAFA: RECIPROCITET DA BUDE KOORDINISAN SA SAD

 • b.antic
 • 22/02/2020 07:19
 • Pregleda: 60
 • http://rtvpuls.com/vesti/mustafa:_reciprocitet_da_bude_koordinisan_sa_sad/27163
 • PRIŠTINA,22. Februar- Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa izjavio je da je koordinacija sa SAD neophodna po pitanju mere reciprociteta.

  Mustafa je govoreći o taksi od 100 odsto na srpske proizvode i merama reciprociteta, istakao da je važno samo jedno - koordinacija sa Amerikom, prenosi Gazeta Ekspres.

  "Od suštinske je važnosti da proces bude koordiniran sa SAD kao našim strateškim partnerom. Ostalo je pitanje modaliteta", naglasio je Mustafa.

  Pokret Samoopredeljenje i DSK najavili su da će taksu na srpske proizvode zameniti merama reciprociteta, međutim, SAD zahtevaju ukidanju takse, ali ne i reciprocitet, podseća Gazeta Ekspres.

  Specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel naglasio je da se taksa ukine i da se time završi sa pričama sankcionisanja.

  Pozivi za ukidanje takse upućeni su i od američkog državnog sekretara Majka Pompea, kao i od ambasadora SAD na Kosovu Filipa Kosneta.

  Kancelarija za medije Samoopredeljenja, saopštila je, međutim, da po pitanju reciprociteta stoji iza onoga što je dogovoreno sa DSK i nakon što su SAD pozvale na neodložno ukidanje takse, bez nametanja daljih mera, kosovski premijer Aljbin Kurti je rekao da će nametnuti potpuni reciprocitet.

  "Zamenićemo taksu od 100 odsto i primeniti puni trgovinski reciprocitet sa Srbijom kao i sa bilo kojom državom. Taksa je bila odluka prethodne vlade. Nismo za takse kao kaznenu meru protiv potrošača, već za reciprocitet kao zaštitnu meru u prilog proizvođača", poručio je Kurti na Konvenciji kosovskih proizvođača.

  Potpredsednik DSK Ljutfi Haziri poručio je da lider mora donositi odluke koje možda nisu popularne, ali su neophodne za budućnost i da taksu treba ukinuti.

  "Teške odluke čine vođu uspešnim. Nisu uvek to popularne odluke u sadašnjosti, ali neophodne za budućnost. Vreme je za teške, ali neophodne odluke. Vreme je za ukidanje takse. Procene o reciprocitetu mogu se obaviti u hodu", istakao je Haziri.

  Ni kosovski predsednik Hašim Tači u intervjuu za BBC na srpskom nije podržao uvođenje mera reciprociteta.

  "Ne smemo donositi populističke odluke – kako bi se reklo kako kažnjavamo Srbiju, a zapravo time napuštamo Evropsku uniju i SAD", rekao je Tači.

  Bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj uveo je taksu od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine u novembru 2018, podseća Gazeta Ekspres.

  Izvor: Kosovo online


  PULS NARODA