PRETRAGA

NA KOSOVO PREKO "ZIDANE GRANICE" ?

 • 06/09/2014 11:52
 • Pregleda: 487
 • http://rtvpuls.com/vesti/na_kosovo_preko_zidane_granice_/4714
 • BRISEL, 06.septembar - U Briselu je postignut dogovor tehničkih timova Beograda i Prištine o povećanju broja administrativnih prelaza sa Kosovom i o njihovom izgledu. Prelazi će, kao i do sada biti bez rampi, zastava, državnih obeležja i sa postojećim režimom prelazaka.Ovaj dogovor, međutim, predstavnici delegacija različito su prezentovali i otvorili problem materijala od koga se grade kućice, što je navodno važno za državnost.
  Oficir za vezu Vlade Srbije u Prištini Dejan Pavićević demantovao je tvrdnje Prištine da će graditi granične prelaze i dodao da će se povećati broj saobraćajnih traka i kućica. On je objasnio da to ne podrazumeva izgradnju stalnih objekata na šest prelaza prema Kosovu.- Predlagali su nekakve bedeme i rampe na tim prelazima, ali to nije prošlo - rekao je Pavićević.Šefica prištinske delegacije Edita Tahiri, međutim, tvrdi da je potpisan sporazum o izgradnji stalnih objekata za graničnu kontrolu na šest punktova prema Kosovu. Pavićević odgovara da je reč o manipulaciji.- Administrativna linija će se, kao i do sada, prelaziti sa ličnom kartom, jedino je novo to što će ljudima biti lakše da priđu i prođu kroz kontrolni punkt - kaže Pavićević.
  Direktor Kancelarije Vlade Srbije za odnose sa medijima Milivoje Mihajlović na pitanje od kolikog je značaja za građane da li će punktovi biti montažni ili od čvrstog materijala, kazao je da je to opet "političko bojenje Prištine".- To je već manir da se razgovori u Briselu različito interpretiraju u Prištini. To su bili tehnički razgovori i ja razumem da to Priština politički boji, ali nema razloga za to - rekao je Mihajlović.
  Krstimir Pantić, poslanik u Skupštini Srbije, ali i žitelj severnog dela Kosovske Mitrovice kaže da dilema montažni ili zidani objekti ima političku težinu.- Suštinski se ne menja ništa, ali zidani objekti neće naići na odobravanje Srba. Albanci će ih doživeti kao još jednu pobedu i uspostavljanje stvarne granice prema centralnoj Srbiji. Ne znam čije je ideja da se grade zidani objekti, jer montažni postoje na ostalim prelazima, a i na granici prema Crnoj Gori, BiH i Makedoniji - kaže Pantić.Izvor: Vesti online.
   


  PULS NARODA