PRETRAGA

NARODNI OBIČAJ REZANJA KOLAČA NA PRILEPCU PRED VIŠE OD STOTINU VERNIKA

 • internet
 • 29/06/2020 17:44
 • Pregleda: 589
 • http://rtvpuls.com/vesti/narodni_obicaj_rezanja_kolaca_na_prilepcu_pred_vise_od_stotinu_vernika/29385
 • PRILEPAC, 29.jun - U rodnom mestu kneza Lazara, Prilepcu, juče je u sklopu Vidovdanskih svečanosti održan tradicionalni narodni skup, uz srpske običaje iz Kosovskog Pomoravlja.

  Rezanjem slavskog kolača na Prilepcu, obeležen je Vidovdan, koji je za Srbe u ovom kraju Kosova i Metohije simbol bogate istorije i inspiracija za budućnost.

  „Zahvalimo bogu što nas je udostojio da se pomolimo našim svetiteljima i mučenicima koji su postradali radi nas, njihovih naslednika, ali i radi naše vere i Hrista, jer su oni bili Hristovi vojnici koji su se borili za pravdu časnu, krst i slobodu“,  kazao je protojerej Srđan Milenković.

  Tradicionalni domaćini svečanosti na Prilepcu, odnosno kumovi, kako se obično kaže u Kosovskom Pomoravlju, su ove godine bili braća Denići iz sela Prilepnice.

  „Mi, Denići, kao ovogodišnji kumovi, veoma smo ponosni  i smatramo da je to veliko nadahnuće za našu porodicu, jer nam daje podstreka za nastavak života na ovim prostorima“,  rekao je Vladimir Denić.

  Inače, Prilepac, kao rodno mesto svetog kneza Lazara, nije samo mit, nego i istorijska činjenica.

  „Prilepac je bitno mesto i baština srpskog naroda zato što se Prilepac spominje kada  i Novo Brdo, a to je u 13. veku. Upravo na tom mestu je rođen knez Lazar. Prilepac je, zapravo, bila odbrambena tvrđava na putu ka Novom Brdu, a njegov značaj se ogleda u tome koliko je i samo Novo Brdo bilo veliko i značajno za srpsku srednjevekovnu državu“, rekao je za Puls istoričar Nemanja Vasić.

  Nakon rezanja slavskog kolača na Prilepcu upriličen je kulturnoumetnički program, a narodnom skupu prisustvovalo je, uprkos epidemiji koronavirusa, više od stotinu ljudi.

  Novinar: Nenad Jancić   


  Video


  PULS NARODA