PRETRAGA

NATO PODRŽAVA RAZVOJ KBS U OKVIRU SADAŠNJEG MANDATA

 • 14/09/2018 16:37
 • Pregleda: 180
 • http://rtvpuls.com/vesti/nato_podrzava_razvoj_kbs_u_okviru_sadasnjeg_mandata/20378
 • BEOGRAD, 14. septembar - NATO kaže da podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga u sadašnjem mandatu.
   
  Ukoliko taj madat evoluira, preispitaćemo nivo našeg angažmana na Kosovu, kažu za Tanjug u sedištu Alijanse u Briselu.
   
  Na pitanje Tanjuga da li je NATO bio informisan ili konsultovan prilikom usvajanja nacrta zakona o transformaciji Kosovskih bezednosnih snaga u oružane snage Kosova zvaničnik Alijanse kaže da nije bilo konsultacija po tom pitanju.
   
  ”Naš stav je da se tim pitanjem bave kosovske vlasti”, kaže zvaničnik NATO.
   
  U sedištu Alijanse ocenjuju da su postojeće KBS profesionalna i multietnička snaga i izvor stabilnosti u regionu. Dodaje se da su te snage prešle dug put, da ima još posla da se uradi, ali i da je postignuti napredak primer uspešnosti deleovanja NATO na izgradnji kapaciteta u bezbednosnom sektoru.
   
   
  ”NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga pod mandatom u kome su trenutno. Ukoliko taj mandat evoluira Severnoatlatski savez će morati da preispita nivo svog angažamana na Kosovu”, navodi zvaničnik NATO u izjavi za Tanjug.
   
  U sedištu NATO u Briselu naglašavaju da Alijansa ostaje posvećena bezbednosti i stabilnosti Kosova. Dodaje se da je misija KFOR najduže operativna misija NATO i da se na Kosovu trenutno nalazi 4000 pripadnika snaga predvođenih NATO.
   
  U Alijansi navode i važnu ulogu NATO savetodavnog i tima za vezu koja podrazumeva i podršku Kosovskim bezbednosnim snagama. Dogovorena je, navode u Briselu, i pojačana saradnja NATO i Kosova u oblasti komunikacija, vežbi, sajber odbrane i borbe protiv korupcije.
   
   
  ”NATO u potpunosti podržava i dijalog u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine koji se vodi pod pokroviteljstvom EU. On je od kritične važnosti za mir i bezbednost u regionu”, zaključuje zvaničnki NATO.
   
  Izvor: Tanjug