PRETRAGA

NE POSTOJI ROK ZA IMENOVANJE KOORDINATORA ZA DIJALOG

 • internet
 • 04/07/2020 15:19
 • Pregleda: 44
 • http://rtvpuls.com/vesti/ne_postoji_rok_za_imenovanje_koordinatora_za_dijalog/29456
 • PRIŠTINA, 4.jun - Kosovski premijer Avdulah Hoti je na sastanku vlade odlučio da u okviru svog kabineta oformi Savet eksperata za dijalog sa Srbijom kojim će predsedavati koordinator za dijalog, a koga će imenovati premijer, međutim, rok za njegovo imenovanje nije određen, prenosi Gazeta Ekspres.

  Koordinator će direktno odgovarati premijeru Hotiju i istovremeno biti i njegov savetnik.

  Koordinator za dijalog sa Srbijom još uvek nije imenovan, iz premijerovog kabineta je za Gazetu Ekspres rečeno da ne postoji vremensko ograničenje za imenovanje, ali da ono neće biti odlagano.

  U odluci vlade o formiranju Saveta eksperata za dijalog sa Srbijom stoji da je budžet određen u skladu sa važećim zakonom, mada nije poznato koliki je iznos budžeta dodeljenog Savetu i koliko će imati članova.

  "Budući da broj članova neće biti veliki, troškovi takođe ne mogu biti veliki. Međutim, kada se formira Savet eksperata, troškovi će biti detaljno objavljeni“, navodi se u odgovoru.

  Prema odluci vlade, koordinator za dijalog može pozvati stručnjake iz javnih ustanova, akademskih institucija i civilnog društva, kao i druge sa stručnom kompetencijom, kao članove Saveta eksperata za dijalog sa Srbijom, prema temama dijaloga uz konsultaciju sa premijerom.

  Inače, Ustavni sud je u junu prošle godine proglasio neustavnim zakon i delegaciju Kosova za dijalog sa Srbijom, koju su činili Fatmir Ljimaj i Špend Ahmeti, a koji je odobren krajem 2018. godine za vreme Haradinajeve vlade.

  U odluci Ustavnog suda od 27. juna 2019. godine navedeno je da je „zakon o dužnostima, odgovornostima i nadležnostima  delegacije Kosova u procesu dijaloga sa  Srbijom, nespojiv sa Ustavom Kosova“, piše Gazeta Ekspres.

  Izvor: Kosovo Online/Gazeta express


   


  PULS NARODA