PRETRAGA

NEISPRAVNA VODA ZA PIĆE U GRAČANICI

 • 20/05/2014 11:30
 • Pregleda: 426
 • http://rtvpuls.com/vesti/neispravna_voda_za_pice_u_gracanici/4299
 • GRAČANICA, 20.maj - Na osnovu laboratorijskih analiza koje je sproveo Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici utvrđeno je da je voda u Gračanici neispravna za piće.Kako je za KIM radio potvrdila dr Ljiljana Anđelković iz Zavoda za javno zdravlje, uzorci vode koji su uzeti u petak pokazuju da je voda neispravna.„Rezultati posledjih analiza koje smo uzeli u petak 14. maja, a koje smo dobili juče, pokazali su da je voda i hemijski i bakteriološki bila neispravna. U nekim delovima u Opštini Gračanica voda je jako mutna, ima velike organske materije i fekalne bakterije“.Dr Anđelković je rekla da su nadležni u Opštini Gračanica obavešteni o neispravnosti vode za piće. „Postoji mnogo mesta koja nemaju higijenski ispravnu vodu za piće. Naišli smo na mnoge stvari sa velikim rizikom po stanovništvo. Nadležni organi vaših opština to prate i to znaju“.
  Međutim, direktor Odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica Zoran Danilovć kaže za KIM radio da je od nadležnih u Vodovodu Priština zatražio da ispitaju ispravnost vode i da će tek nakon njihove provere o tome obavestiti javnost.Kako KIM radio saznaje, stručnjaci iz prištinskog vodovoda će danas uzimati uzorke vode iz Gračanice.
  Sa druge strane, kako kažu u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, pojedinačni uzorci vode sa centralnog Kosova se vrše svakodnevno.Dr Ljiljana Anđelković kaže da se nakon utvrđivanja da je voda hemijski i bakteriološki neispravna vrši dezinfekcija bunara.Samo tokom prošlog meseca na teritoriji opštine Gračanica, prema rečima Anđelkovićeve, Zavod za javno zdravlje je izvršio dezinfekciju 50 bunara.Prema njenim rečima, danas u Gračanici ispravnost vode proveravaju i nadležni iz Zavoda za javno zdravlje.
  „Provera vode vrši se u školama, bolnicama, svuda gde su kolektivni centri i gde je veći broj dece i mladih. Prioritet je da se tu vidi kakva je ispravnost vode za piće“, kaže dr Anđelković.Izvor: Kim radio.
   


  PULS NARODA