PRETRAGA

NEMA NIČEG DRAMATIČNOG U NEUSPEHU DIJALOGA

 • 03/04/2013 12:18
 • Pregleda: 369
 • http://rtvpuls.com/vesti/nema_niceg_dramaticnog_u_neuspehu_dijaloga/1201
 • Dušan Proroković

  BEOGRAD, 03. april - Bivši drzavni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Dušan Proroković ocenio je  da se "ništa dramatično" neće dogoditi nakon neuspeha pregovora o Kosovu u Briselu, jer "oni ni u kom smislu nisu bili presudni"."Od 2010. godine kada je prethodna vlast u Srbiji prepustila rešavanje pitanja Kosova Evropskoj uniji ceo plan zapadnih država bio je da se Srbi na Kosovu stave u okvire Ahtisarijevog plana. U tom kontekstu bili su organizovani i ovi pregovori i čim je srpska strana zatražila nešto što je van Ahtisarijevog plana bilo je jasno da oni neće uspeti", rekao je Proroković .
  Proroković, koji je i izvršni direktor Centra za strateške alternative, ocenio je da se u Srbiji sada mora otvoriti debata o statusu Kosova i Metohije unutar Srbije i kako se spremiti za "neke buduće pregovore"."Pritisak na Srbiju da se prihvati Ahtisarijev plan će se sigurno nastaviti, mada on verovatno neće biti jak kao do sada, jer će se zapadne države, pre svih one u EU, sada pre svega posvetiti nizu unutrašnjih problema", rekao je on.
  Proroković je kazao da ne očekuje tenzije na Kosovu nakon neuspeha pregovora jer to nikome nije u interesu."Priština je pokazivala znake nervoze i vežbala mišiće na severu Kosova. Međutim, ja ne vidim kome su tenzije sada u interesu. Socijalne tenzije su velike u balkanskim državama i jedna nervozna reakcija mogla bi biti okidač za čitav niz sličnih reakcija u regionu. Mislim da to neće dozvoliti ni međunarodna zajednica", ocenio je Proroković. Izvor: Beta
   


  PULS NARODA