PRETRAGA

NEMAČKA I FRANCUSKA ZAHTEVAJU MOMENTALNO OBNAVLJANJE DIJALOGA BG I PR

 • r.micanovic
 • 23/05/2020 08:05
 • Pregleda: 71
 • http://rtvpuls.com/vesti/nemacka_i_francuska_zahtevaju_momentalno_obnavljanje_dijaloga_bg_i_pr/28653
 • PRIŠTINA, 23.maj - U zajedničkom tekstu za Koha ditore ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske zatražili su momentalno obnavljanje dijaloga između Kosova i Srbije, pod vođstvom Evropske unije. Francuski ministar Žan-Iv le Drijan i nemački ministar Hajko Mas naveli su da su odlučni u rešavanju svih preostalih prepreka između Srbije i Kosova.

  Koha navodi da nerešenu situaciju između dve strane vide kao destabilizirajući faktor za ceo Zapadni Balkan ali i kao pitanje evropske bezbednosti. Prema njima, nerešena situacija koči politički napredak zemalja.

  Taj pri[tinski medij navodi das u oba ministra pozvala na dijalog radi postizanja pravno obavezujućeg sporazuma između Kosova i Srbije.

  „U tom cilju, zemlje članice EU imenovale su Miroslava Lajčaka, jednog od najsposobnijih evropskih diplomata, za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, kao i za druga regionalna pitanja. Francuska i Nemačka spremne su da podrže njega i njegov tim svim političkim, diplomatskim i ekonomskim potencijalima.

  U aprilu 2019. Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron pozvali su regionalne lidere na samit u Berlinu. Sada kada je Miroslav Lajčak stupio na funkciju, vreme je za nastavak dijaloga.

  Cilj bi trebalo da bude postizanje trajnog, sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine, koji bi rešavao sva otvorena pitanja i doprineo stabilnosti regiona. Predsednik Makron je izjavio da je spreman za održavanje drugog samita u Parizu. Međutim, spremnost za dijalog je preduslov za to", naveli nemački i francuski ministar u tekstu za Koha ditore.
  Izvor: Koha ditore


  PULS NARODA