PRETRAGA

NESTALI VRAĆAJU DIJALOG NA SAM POČETAK

 • internet
 • 20/07/2020 05:21
 • Pregleda: 74
 • http://rtvpuls.com/vesti/nestali_vracaju_dijalog_na_sam_pocetak/29622
 • BRISEL, 20.jul - Obnova Briselskog dijaloga između Prištine i Beograda počela je sa pitanjem koje, ne da nije najlakše, nego je najteže, ali je i pitanje oko kojeg je svih ovih godina nakon prestanka oružanih sukoba bilo neke saradnje između kosovskih i srpskih vlasti. Pitanje nestalih i raseljenih lica sa obe strane aktuelizovano je  tokom razgovora kosovskog premijera Avdulaha Hotija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića uz posredovanJe šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja i specijalnog izaslanika Evopske unije za dijalog Miroslava Lajčaka 16.jula u Briselu. 
   
  Time se, po mišljenju dobrih poznavalaca srpsko-albanskih odnosa, dijalog nije vratio na period pre uvođenja kosovskih taksa na uvoz robe iz Srbije uvećanih za 100 odsto, nego na sam početak razgovora, kada je bilo i najavljeno da će se dijalog voditi u interesu građana, a da će prva konkretna tema biti rasvetljavanje sudbine žrtava rata. 
   
  Iza šturih komentara i kratkih izjava učesnika razgovora i obostrane ocene da su oni bili teški, može se razumeti da je konkretno dogovorena razmena informacija o nestalim licima, a eksperti s jedne i druge strane će nastaviti posao na tehničkom nivou.
   
  “Prva tema je simbolična tema u kontekstu pomirenja i veoma je stvarna tema za porodice koje decenijama žive u neizvesnosti. Ključno je sarađivati sa međunarodnim komitetom Crvenog krsta kako bi se rešili preostali slučajevi i kako bi došlo do zatvaranja ovog pitanja“, prokomentarisao je specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak posle sastanka kojim je dijalog, po mišljenju evropskih zvaničnika, „vraćen na pravi kolosek“.
   
  Srbija je spremna da odgovori na svaki zahtev Albanaca, tvrdi predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 
   
  „Gde god pomisle da mogu da pokažu na mapi mesto gde im se čini ili gde misle da je moguće da postoji bilo kakvo grobno mesto Albanaca, mi smo spremni zajedno sa njima i uz evropsko prisustvo da pokažemo da li ima nešto ili nema. Ali smo tražili isto pravo za nas. Zato što mi do sada nismo imali pristup Lapušniku, Dojnicama, Đakovici, Košarama, istoku i nekim drugim lokacijama”, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
   
  Nepoznata sudbina 1.643 lica
   
  Gostujući u emisiji Sporazum krajem prošle godine, direktor Fonda za humanitarno pravo na Kosovu  Bekim Bljakaj izjavio je da sa svojim kolegama iz Fonda za humanitarno pravo u Srbiji već više od 20 godina zajedno radi na popisivanju žrtava sukoba u periodu od 1.januara 1998. do 31.decembra 2000.godine. 
   
  „Naš popis pokazuje da je 13.535 osoba ubijeno ili nestalo u tom periodu. Nisu svi slučajevi dokumentovani, zato i dalje sarađujemo na pronalaženju podataka“, kazao je Bljakaj.
   
  Saradnje ima i bilo je sve vreme i među unesrećenim porodicama sa srpske i albanske strane, koje su tokom oružanih sukoba i neposredno nakon njih izgubile svoje najdraže.
   
  „Mi smo jedinstvena multietnička organizacija. Nismo čuli da u svetu postoji nešto slično“, izjavio je u Sporazumu Milorad Trifunović iz Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih govoreći o saradnji sa albanskim udruženjem „Glas roditetelja“.
   
  Prema njihovim saznanjima, a pored  kancelarije u okviru Resursnog centra dele i jedinstvenu bazu podataka, još 1.643 sa obe strane se vode kao nestala. Dele i iste probleme..
   
  „Imamo velike probleme sa lokacijama, imamo problema sa zaštitom svedoka, imamo problema na raznim mestima“, kazao je Trifunović  
   
  S druge strane Bajram Ćerkinaj iz udruženja "Glas roditelja“ kaže da u potragu za sudbinom nestalih, treba da se uključi i Međunarodna zajednica.
   
  „Tokom rata iz vazduha nas je pratilo pet najvećih svetskih sila. Jedan ker da se ubije na Kosovu, oni to znaju. Zašto ne daju satelitske snimke i kažu pravo“, zapitao se Čerkinaj. „Nemojte da nas zaj.., nemojte da se igrate sa našom dušom, nemojte da se igrate sa našim porodicama i omladinom sutra“.
   
  Nastavak tehničkih razgovora Prištine i Beograda očekuje se već ove ili sledeće nedelje, a na agendi će, pored pitanja nestalih i raseljenih lica, biti i ekonomska saradnja. Vruće političke teme ostavljene su, po svemu sudeći, za septembar. 
   


  Video


  PULS NARODA