PRETRAGA

NEUSTAVNA UREDBA O ADMINISTRATIVNIM PRELAZIMA KA KIM

 • r.micanovic
 • 31/03/2015 16:55
 • Pregleda: 217
 • http://rtvpuls.com/vesti/neustavna_uredba_o_administrativnim_prelazima_ka_kim_/5734
 • BEOGRAD, 31. mart  - Ustavni sud Srbije utvrdio je da nije u saglasnosti sa Ustavom Uredba o kontroli prelaska administrativne linije prema Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija, objavljeno je na sajtu tog suda.
  U toj se informaciji, međutim, navodi i da je Ustavni sud na sednici 26. marta "odbacio zahtev za obustavu izvršenja pojedinačnih akata i radnji preduzetih na osnovu navedene Uredbe".
  Pomenutom Uredbom Vlade Srbije iz 2011. godine propisani su uslovi za prelazak preko administrativne linije prema AP KIM, zatim kretanje i boravak na administrativnoj liniji, kao i mere koje se mogu preduzeti protiv lica koja postupaju suprotno njenim odredbama.
  Inicijativu za ocenu ustavnosti tog akta podnela je Demokratska stranka Srbije, koja istovremeno osporava i niz drugih uredbi koje se tiču regulisanja kosovskih pitanja.
  Na istoj sednici Ustavni sud je odbacio inicijativu za pokretanje postupka ocene ustavnosti Odluke o prihvatanju Izveštaja o dosadašnjem procesu političkog i tehničkog dijaloga sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini uz posredovanje Evropske unije, ukljucujuci proces implementacije postignutih dogovora, kao i za ocenu ustavnosti Zaključka Vlade od 22. aprila 2013. godine, kojim je ona prihvatila prvi sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa.
  Inicijativu za osporavanje Odluke i Zaključka vlade podneli su 2013. poslanicka grupa D S S i narodni poslanici Miodrag Nikolić, Borislav Pelević, Marjan Risticević i Nikola Tulimirović. Izvor: Tanjug
   


  PULS NARODA