PRETRAGA

NIKOLIĆ: KOSOVO NEĆE BITI ČLANICA UN UPRKOS PRITISCIMA

 • r.micanovic
 • 22/08/2016 15:44
 • Pregleda: 277
 • http://rtvpuls.com/vesti/nikolic:_kosovo_nece_biti_clanica_un_uprkos_pritiscima/11052
 • BEOGRAD, 22.avgust - Kosovo neće biti članica UN dok postoji Srbija i njeni prijatelji u ovakvoj organizaciji Saveta bezbednosti UN i njegovih stalnih članica, izjavio predsednik Srbije Tomislav Nikolić.
   
  "Veliki je pritisak na države koje nisu priznale nezavisnost Kosova da to učine, treba izdržati sve to, boriti se svim snagama i nikada ta takozvana država Kosovo neće postati članica UN, dok postoji Srbija i njeni prijatelji u ovakvoj organizaciji Saveta bezbednosti UN", rekao je Nikolić novinarima.

  Sve su to, kako je rekao, "pokušaji koji idu na drugu stranu", da se suočimo sa problemom da se sa predstavnicima Kosova susrećemno skoro svakodnevno, na raznim skupovima.

  "Mi smo doneli odluku da ih ne zaustavljamo u regionalnim integracijama i to smo potpisali u Briselu i ništa dalje od toga", rekao je Nikolić i istakao da će Srbija i dalje sa punim pravom da se bori i pokušava da spreči da tzv. država Kosovo postane član međunarodnih organizacija.

  On je dodao da je sa problemom pritisaka zbog Kosova, suočen od prvog dana svog mandata, kao i da je odmah od mnogih prijatelja u svetu saznao da postoje države koje vrše pritisak na one koji nisu priznali nezavisnost KiM.

  On je ponovio da je veliki pritisak na države koje nisu priznale Kosovo, a da su neke od njih i poklekle, te da će se taj pritisak nastaviti, budući da potiče iz makar nekoliko centara - pre svega Amerike, Turske i članica EU.

  "To je jasno svima i to ne treba kriti i to sam rekao potpredsedniku Bajdenu", rekao je Nikolić.

  On je dodao da svako sprovodi svoju politiku, te da veliki misle da su u pravu da određuju politiku "malih" držva i naroda.

  "Jer su oni kao, na vrhu, a što bi rekao Njegoš - ko na brdu ak i malo stoji više vidi no onaj pod brdom. Međutim, ima i ona latinska poslovica da miš kad se popne na brdo, ostaje miš", rekao je Nikolić.

  Osvrnuvši se na Olimpijske igre, Nikolić je rekao da je dobio uveravanje da države nisu članice MOK, već su to olimpijski savezi pojedinih država.

  "Pitao sam ima li Olimpijski savez Kosova svoju zastavu, rekli su mi da nema. Tako da je njihova sportistkinja stajala ispod zastave ispod koje stoje i funkcioneri privremene administaracije u Prištini", rekao je Nikolić.

  Upitan ima li rešenja, možda i u njegovoj platfromi koju je poslao vladi, Nikolić je rekao da je to sada u rukama vlade koja vodi spoljnu i unutrašnju politiku.

  "Više nemam ni predstavnika u pregovorima. Prva platforma je usvojena u Skupštini, i u njoj je, kao i u Briselskom sporazumu, sastavni deo srpska zajednica na KiM. Ja sam išao i dalje od toga da to razradimo", rekao je Nikolić.

  On je naveo i da vlada verovatno ima svoj plan u koji je sigurno uključila i delove platforme. Izvor: Tanjug