PRETRAGA

NOVA VLADA U PRIŠTINI ŽELI BRZ NASTAVAK DIJALOGA

 • r.micanovic
 • 12/12/2014 14:19
 • Pregleda: 322
 • http://rtvpuls.com/vesti/nova_vlada_u_pristini_zeli_brz_nastavak_dijaloga__/5018
 • BEOGRAD, 12.decembar - Kosovski ministri unutrašnjih poslova i pravosuđa Iljber Hisa i Hajredin Kuči izrazili su danas uverenje da će dijalog Beograda i Prištine biti uskoro nastavljen.
  Hiseni i Kuči, koji učestvuju na forumu ministara unutrašnjih poslova i pravde "EU Zapadni Balkan" u Beogradu, rekli su da je nova vlada Kosova u potpunosti posvećena dijalogu i primeni postignutih dogovora.
  Hiseni je kazao da je veoma zadovoljan ishodom proteklih izbora na Kosovu, posebno činjenicom što su učestvovali u izborima i sada u vladi predstavnici srpske zajednice.
  "Imamo značajno i dostojno predstavljanje Srba u novom parlamentu i vladi. Naša namera je da u potpunosti integrišemo srpsku zajednicu u institucije Kosova i politički život", podvukao je on.
  Hiseni je kazao da će dijalog Beograda i Prištine biti veoma brzo nastavljen, a da se ovaj skup u Beogradu može posmatrati kao jedna vrsta nastavka, jer "učešće Kosova dokazuje jasno opredeljenje Prištine da tesno sarađuje sa susedima, posebno sa Srbijom, o svim pitanjima koja su zajednička briga kao što su organizovani kriminal, trgovina naoružanja, narkotika, ljudima, borba protiv treorizma".
  Prema njegovim rečima, veoma je bitno da zemlje na zapadnom Balkanu tesno sarađuju u savladavanju izazova.
  Kuči je, u izjavi Tanjugu, izrazio nadu da će nova šefica evropske diplomatije Federika Mogerini nastaviti da posreduje u dijalogu.
  On je rekao da se nada da će dijalog biti uskoro nastavljen, i da će biti finaliziran sporazum o pravosuđu, koji treba da integriše sever Kosova.
  "Potrebno je da dogovorimo dalje teme dijaloga, a akteri su poznati. Kosovo je spremno na dalje sporazume i nada se da će dijalog biti završen mirovnim sporazumom", naveo je Kuči.
  Upitan za Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu, Hiseni je najavio da će jedan od prvih zakona koji će se naći u novom sazivu kosovske skupštine biti upravo zakon o ovom sudu kako bi se istražile sve sumnje u vezi sa krivičnim delima tokom i posle rata.
  On je naglasio da je Priština spremna da uradi sve i bori se protiv svih vrsta kriminala.
  S tim u vezi je ukazao da će veoma brzo pred skupštinom biti još jedan važan zakon, a on se tiče učešha građana Kosova u ratovima u inostranstvu.
  "Taj zakon treba da pomogne izvršnim vlastima da deluje protiv ljudi koji se bore u terorističkim ratovima širom sveta", objasnio je on.
  Kuči je, u vezi sa planiranim specijalnim sudom, rekao da podržava uspostavljanje te institucije koja treba da, kako je kazao, "zaštiti imidž Kosova, oslobodilačku borbu", ali istovremeno da radi na utvrđivanju istine.
  On je kazao da je Kosovo primerno sarađivalo i do sada sa Haškim tribunalom, pošto su se dva lica dobrovoljno predala, i ona su oslobođena.
  "Nadam se da će sud prikazati dokaze da je Kosovo partner međunarodnim akterima", podvukao je Kuči, dodajući da će Priština nastaviti da sarađuje sa međunarodnim pravosuđem.
  Istovremeno je kazao da je važno da zemlje regiona sarađuju, koordinišu aktivnosti, dele iskustva, ali i dokaze, imena i druge informacije potrebne u borbi protiv kriminala. Izvor: Tanjug


  PULS NARODA